Pesto alla trapanese prepoznaje se po crvenoj boji, koji za razliku od tipičnog, zelenog pesta genovesea sadrži paradajz. Crveni pesto sos specijalitet je na Siciliji, gdje ga Italijani obožavaju s tjesteninom i najčešće poslužuju s kratkim i debeljuškastim oblicima koji se zovu busiati. U trgovinama ćete ga ponekad naći pod nazivom pesto alla siciliana, ali karakterističan je upravo za Trapane, regiju smještenu na samom sjeverozapadu Sicilije. Predivno rustikalan umak ima i hrskavu notu koju duguje bademima, a miriše na rajčicu, bosiljak i češnjak. Slast mu pruža i naribani sir - pecorino.
Sastojci za pastu alla trapanese
320 g tjestenine
250 g paradajza
50 g badema
50 g svježeg bosiljka + nekoliko listova za ukrašavanje
1 kašika naribanog sira (pecorino) + za posipavanje
1 čehno bijelog luka
maslinovo ulje
so, biber
Priprema
Bademe kuhajte u vrućoj vodi oko tri minute pa ih procijedite i ogulite. Paradajz zarežite pa kuhajte u vrućoj vodi 2 minute. Procijedite ga i ogulite. Naribajte sir. Ogulite i narežite bijeli luk na kriške.
Ako imate mužar, iskoristite ga za pripremu umaka, ali pesto možete pripremiti i u mikseru kratko miksajući (pulsirajući). Sastojke nemojte previše izmiksati – umak ne treba biti kremast.
Najprije zgnječite (ili kratko izmiksajte) bademe i bijeli luk, zatim paradajz i bosiljak. Tek na kraju dodajte naribani sir i malo ulja, prema ukusu. Posolite i po želji dodajte malo bibera.
Tjesteninu skuhajte, ocijedite kad je al dente i pomiješajte sa sosom. Dodajte i 2 kašike maslinovog ulja. Prema želji dodajte još sira i ukrasite bosiljkom.