Nauka

Astronauti uzgajaju organe na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici se događa mnogo toga, a jedan od uzbudljivih eksperimenata koje vrše NASA-ini astronauti je uzgajanje trodimenzionalnih kultura kako bi vidjeli kako stanje bez gravitacije potpomaže njihov rast.

To znači da astronauti uzgajaju nove organe u svemiru, a ovaj eksperiment je pokušaj uzgajanja ljudskog tkiva iz ljudskih matičnih ćelija poslanih sa Zemlje.

Postoji nada da će se ove matične ćelije pretvoriti u kost, hrskavicu i druge organe. Kada se to postigne, ovaj eksperiment će otvoriti vrata razvoju organa spremnih za transplantaciju.

Eksperiment se izvodi u svemiru kako bi se stanje nulte gravitacije iskoristilo kao alat. Cara Thiel je jedna od dvoje naučnika s Univerziteta u Cirihu koji provode istraživanje.

Kada se nalaze u stanju nulte gravitacije, ljudske matične ćelije se podstiču da rastu na “3D način”, dok na Zemlji mogu rasti samo u jednoslonim strukturama.

Astronauti na ISS-u pokušavaju uzgojiti matične ćelije u maloj mobilnoj laboratoriji koja je poslana u kapsuli Dragon kompanije SpaceX, a koja je stigla prošle sedmice.

Očekuje se da će eksperiment trajati mjesec te da će astronauti posmatrati rast matičnih ćelija. Ako sve prođe prema planu, laboratorija će se fokusirati na veću proizvodnju. NASA bi potom mogla iskoristiti ovaj proces za stvaranje tkiva od ćelija pacijenata koje će se kasnije iskoristiti za transplantacije.

Osim toga, novostvoreni organi bi se mogli koristiti i za druge medicinske eksperimente, a time bi se smanjila testiranja na životinjama.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare