krivična prijava

Autorka Harryja Pottera prijavljena policiji. “Definitivno je počinila zločin”

Britanska transrodna novinarka i riality zvezda India Willoughby, podnela je krivičnu prijavu protiv J. K. Rowling, zbog "transfobnih komentara" na društvenoj mreži X u kojima ju je autorka serijala o Harryju Potteru nazvala muškarcem.

"J.K. Rowling je definitivno počinila zločin. Pravno sam žena. Ona zna da sam žena, i nazvala me muškarcem.

To je zaštićena kategorija, tako da predstavlja kršenje i Zakona o ravnopravnosti i Zakona o prepoznavanju polova. Ona je to objavila na Twitter nalogu sa 14 miliona pratilaca", rekla je ona u intervjuu za Biline TV.

Navela je i da je Rowling svojim komentarima inspirisala pratioce da joj pošalju "neke od najzlobnijih uvreda na društvenim mrežama".

Willoughby je podnijela prijavu policiji, prenosi Rolling Stone.

„Ne znam da li će se to tretirati kao zločin iz mržnje, zlonamjerna komunikacija, ali što se mene tiče, to je potpuni prekršaj.

Pravno sam žena. Ona zna da sam žena i zove me muškarcem. Transrodni identitet je zaštićena karakteristika, baš kao što je rasa, baš kao što je i seksualnost", navela je Willoughby .

Rouling je od 2018. u više navrata davala transfobične komentare na društvenim mrežama. U jednom od postova navela je da su je advokati savjetovali da tuži Willoughby za klevetu, jer ima "čist slučaj".

Prema britanskom Zakonu o ravnopravnosti iz 2010. godine, zabranjena je diskriminacija zbog promjene spola.

Willoughby je stekla slavu u Velikoj Britaniji kao reporterka na ITV-u i postala prva transrodna voditeljka talk showa "Loose Women". Također se takmičila u VIP Velikom bratu.