burne reakcije

Svađaju se zvijezde “Harryja Pottera”: Daniel Radcliffe progovorio o sukobu s J.K. Rowling

Daniel Radcliffe je prvi put od 2020. govorio o sukobu s autoricom "Harryja Pottera" J.K. Rowling oko njenih stavova o transrodnoj zajednici.

"To me jako rastužuje", rekao je Radcliffe (34).

Rowling (59), koja je oduvijek poricala da je transfobična, posljednjih je godina bila osuđivana zbog svojih stavova o pravima transrodnih osoba, tvrdeći da bi radije išla u zatvor nego da bi trans osobu nazivala zamjenicama koje preferiraju.

Radcliffe je postao svjetska zvijezda nakon što je glumio čarobnjaka Harryja u blockbuster adaptacijama romana.

U intervjuu za američki The Atlantic rekao je da nije imao direktni kontakt s čuvenom knjževnicom tokom cijele kontroverze.

"To me čini jako tužnim, u konačnici, jer gledam osobu koju sam upoznao, vrijeme u kojem smo se sreli, i knjige koje je napisala, i svijet koji je stvorila.

I sve to je prema meni tako duboko empatično", kaže Radcliffe.

On je svoju podršku trans zajednici kao odgovor na stav Rowling iznio još u junu 2020.

Radcliffe je za The Atlantic rekao:

"Očito se Harry Potter ne bi dogodio bez nje, tako da se vjerovatno ništa u mom životu ne bi dogodilo ovako kako jest bez te osobe.

Međutim, to ne znači da dugujete stvari u koje istinski vjerujete nekom drugom za cijeli život."

Prethodno je Rowling objavila nekoliko tvitova koje su u javnosti dočekale s negodovanjem.

Autorica "Harryja Pottera" napisala je kako su "osobe s menstruacijom" nešto kao "Wumben? Wimpund? Woomud?", misleći na englesku riječ "women" (žene).

Rowling je time izazvala burne reakcije ne samo transrodnih osoba, već i žena koje su ušle u menopauzu i onih koji se osjećaju kao žene.

Društvene mreže užarile su se od komentara, neki su otišli toliko daleko da su otpisali omiljeni serijal.

Emma Watson, koja je glumila Hermionu Granger u filmovima o Harryju Potteru, i Rupert Grint, poznat po ulozi Rona Weasleya, također su otvoreno podržavali transrodne osobe.