Svijet

BBC: Gnjev u Australiji, pola države zatvoreno

Više od 13 miliona Australijanaca, odnosno, oko polovina populacije, nalazi se u lockdownu nakon najnovijih restriktivnih mjera uvedenih da se suzbije širenje delta soja virusa korona, pa su ove mjere izazvale gnjev kod stanovništva, javlja BBC.

Država Južna Australija, gdje živi 1,7 miliona ljudi, u utorak se priključila državama Viktorija i Novi Južni Vels po pitanju uvođenja restriktivnih mjera.

Stanovnici Južne Australije će morati da ostanu sedam dana u svojim domovima, nakon što se zarazilo pet osoba.

Gnjev u Australiji polako raste zbog strategije zatvaranja, a dva najveća grada, Sidnej i Melburn, susreću se s nepoznanicom u vezi s tim kada će biti ponovo otvoreni.

Kako piše BBC, donedavno je Australija bila naširoko hvaljena zbog strategije zatvaranja granica, programa karantina i brzih lokdauna, a od početka pandemije je zabilježeno manje od 1.000 smrtnih slučajeva.

Međutim, brzo širenje visokozaraznog delta soja je stvorio nove izazove za tu zemlju i izbacila u prvi plan nisku vakcinacionu stopu, dodaje britanski medij.

Uprkos ulasku u lokdaun prošlog mjeseca, Sidnej je danas zabilježio 110 novih slučajeva, pa je u trenutnom talasu inficirano više od 1.300 ljudi.

Građani ne smiju da napuštaju svoje domove, osim ukoliko idu u kupovinu, da vježbaju ili imaju važne razloge za izlazak.

Zatvorena su gradilišta, kao i maloprodajne radnje.

Postoji strah da bi zatvaranje Sidneja moglo da potraje do septembra, pošto su modeli pokazali da će tom gradu možda biti potrebni mjeseci da stigne do dana kada neće biti zabilježen nijedan slučaj.Povezani postovi: