Svijet

Biden na čelo CIA-e postavlja bivšeg Obaminog savjetnika

Izabrani demokratski predsjednik Joe Biden razmatra imenovanje Toma Donilona, diplomatskog veterana i savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšega predsjednika Baracka Obame, za direktora CIA-e, rekla je osoba upoznata sa situacijom, prenose agencije.

Položaj CIA moglo bi biti jedno od najizazovnijih pitanja u Bidenovoj administraciji nakon četiri godine republikanskog predsjednika Donalda Trumpa koji je optužio agenciju da je dio urote “duboke države” koja nastoji potkopati njegovu vlast.

O razmatranju Donilonova izbora prvi je pisao Politico.

Biden, koji preuzima dužnost 20. januara, također je rekao da razmatra i imenovanje Michaela Morella, koji je u Obamino doba bio zamjenik direktora i privremeni direktor CIA-e.

Biden, sastavni dio Obamina tima za nacionalnu sigurnost tokom osam godina koliko je bio potpredsjednik, blisko bi sarađivao s obojicom.

Već je izabrao druge veterane Obamine administracije za glavne dužnosti na području nacionalne sigurnosti, uključujući Antonyja Blinkena, bivšeg zamjenika državnog sekretara, za državnog sekretara, i Avril Haines, zamjenicu direktora CIA-e za vrijeme Obame, za direktoricu nacionalne obavještajne službe.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare