Nauka

Bill Gates: Očekivao sam više od vakcina. Ne sprečavaju zarazu, moramo naći novi način njihove izrade

Bill Gates, osnivač Microsofta i suosnivač humanitarne zaklade Bill & Melinda Gates, kazao je kako je potreban golemi istraživački napor vrijedan nekoliko desetaka milijardi dolara kako bi se osiguralo da se svijet bolje pripremi za sljedeću pandemiju, koja bi mogla biti daleko gora od Covida.

Rekao je da je “potpuno užasnut” brojem smrtnih slučajeva od koronavirusa i ekonomskom štetom nastalom zbog pandemije i da bi trebali finansirati rad na poboljšanju vakcina, tretmana i dijagnostičkih testova koji će biti potrebni za učinkovitije suzbijanje sljedeće pandemije.

“Nismo dobili vakcine koje sprječavaju zarazu. Vakcine koje imamo čuvaju naše zdravlje, ali su samo u maloj mjeri smanjila transmisiju. Potreban nam je novi način izrade vakcina”, rekao je Gates u intervjuu za Policy Exchange.

Američka stručna skupina za učinkovitost vakcina procjenjuje da vakcine kompanije AstraZeneca nakon dvije doze nudi 65-postotnu zaštitu od infekcije, a vakcine kompanije Pfizer zaštitu od 75%. Obje vakcine trebale bi biti oko 95% učinkovita pri zaštiti od hospitalizacije. Međutim, problem je što imunitet stečen nakon vakcinacije s vremenom slabi.

Gates je nastavio kako nije sretan zbog toga što nema učinkovitih tretmana za covid, dodajući da je, iako bi deksametazon i novi antivirusni lijek molnupiravir mogli pomoći, učinak terapije “mnogo manji nego što se očekivalo”.

Gates, koji je u emisiji TED još 2014. godine upozorio da svijet nije spreman za sljedeću pandemiju, kazao je kako se nada da će za pet godina napisati knjigu o tome kako to više nije slučaj.

“Bit će potrebni deseci milijardi dolara ulaganja u istraživanje i razvoj i vjerovatno oko milijardu godišnje za radnu skupinu za pandemiju na razini Svjetske zdravstvene organizacije”, kazao je Gates.

“Postoje prirodno uzrokovane epidemije i one uzrokovane bioterorizmom koje bi mogle biti čak i gore od onoga što doživljavamo danas. Razvoj medicinske nauke trebao bi nam dati prave alate. Dakle, to bi nam trebao biti prioritet. Sljedeće godine ćemo morati izdvojiti za te projekte”, dodao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare