Kuhinjski trikovi

Brzinske lazanje: Podjednako ukusne kao i da ste sate proveli u kuhinji 

Lazanje su jedan od najboljih specijaliteta italijanske kuhinje

Ako nemate puno vremena, spremite brzinske lazanje. Fenomenalan ručak za cijelu porodicu, a sigurni smo ukućani neće primijetiti razliku u odnosu na originalan recept! 

Lazanje su jedan od najboljih specijaliteta italijanske kuhinje. Spadaju u jedno od onih jela koje niko ne odbija. Pored tradicionalne recepture, postoje i brojne varijacije, kao što su recimo lazanje sa piletinom i sojinim sosom. Ovog kišnog dana preporučujemo brzinski recept za lazanje koje se prelivaju bešamel sosom. 

Sastojci

1 pakovanje tjestenina za lazanje 

10 komada sira u listićima 

350 g mljevenog mesa 

360 ml soka od paradajza 

Za bešamel sos

70 g putera 

20 ml ulja 

1,5 kašika brašna 

200 ml mlijeka 

so po ukusu 

biber po ukusu 

Priprema

Na manjoj količini ulja izdinstajte mljeveno meso dok ne poprimi braonkastu boju. U manjoj šerpi zagrijte puter i ulje, pa dodajte brašno i propržite na laganijoj vatri. Postepeno sipajte mlijeko i miješajte.

Dodajte so i biber po ukusu i kuhajte bešamel sos dok se ne zgusne.Po pravougaonom plehu dodajte polovinu paradajz soka, prekrijte korama za lazanje, dodajte polovinu mljevenog mesa, ponovo prekrijte korama za lazanje, pa dodajte oko 6-7 komada sira u listićima.

Ponovo prekrijte korama, dodajte mljeveno meso, pa ostatak sira u listićima. Ponovo dodajte kore, prelijte ostatkom paradajz soka, posolite i pobiberite lazanje po ukusu. Prelijte lazanje bešamel sosom. Pecite lazanje na 220°C oko 20 minuta.