Predmet Gavrankapetanović izvučen je iznenada kao zec iz šešira
Kriminal

Dekada hlađenja istrage o lopovluku u KCUS-u: Kako i zašto je predmet Gavrankapetanović doživio ‘tinejdžersku dob’?

Zašto je sarajevskom tužilaštvu bilo potrebno više od deset godina da naredi sprovođenje akcije ‘Magnet’ odnosno da pokrene predmet Gavrankapetanović? Radi se o istrazi u kojoj su zbog zbog milionskih malverzacija iz sezone 2011./12. uhapšeni ‘vječiti’ direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović (12 godina bio generalni direktor pod kišobranom SDA), bivši premijer KS Fikret Musić, bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković (kadrovi SDP-a) i uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić, bliska prijateljica sadašnje direktorice najveće bh. klinike Sebije Izetbegović!?

Još za vrijeme mandata Gavrankapetanovića sumnjalo se u višemilionski kriminal. Pojavljivale su se razne informacije i dokazi, kao i izvještaji direktora koji su ga naslijedili. I sve je stajalo. Do danas.

Predmet doživio tinejdžersku dob

S obzirom na protok vremena od počinjenja krivičnog djela (čitaj dekada) do momenta kada je naređeno istražiteljima SIPA-e da ‘dignu’ osumnjičene ne može se steći dojam da je nekolicina glavnih tužilaca koji su za ovih deset godina sjedili na čelu Tužilaštva ovaj predmet držala u ladici dok nije doživio tinejdžersku dob.

Zdrav razum i logika nalažu da bi se javnost možda pozitivno trebala iznenaditi da su se u istrazi osim ovo četvoro osumnjičenih, trebali naći i oni koji su tokom dekade vršili opstrukciju pravde ‘hladeći’ predmet.

Tako bi prirodno pitanje bilo šta su tužioci koji su provodili istragu radili i je li se namjerno sve odugovlačilo? Isto pitanje moglo bi se postaviti i njihovim nadređenim.

“Slučajna” vremenska poklapanja

Veoma je znakovito što se akcija ‘Magnet’ i obznana da se nakon četiri godine od stravičnog zločina na Alipašinom Polju podiže optužnica protiv ubica sarajevskih policajaca, neodoljivo poklapa s početkom glavne rasprave u disciplinskoj tužbi protiv glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije. Njoj su na teret stavljene teške optužbe, prije svega za nemar u vršenju službene dužnosti i pristrasnost u pojedinim predmetima.

Predmet Gavrankapetanović: Političko tempiranje?

Zašto je Sarajlija baš u ovom momentu iz ladice izvukla Gavrankapetanovića kao zeca iz šešira, kojeg je tamo ušuškao tadašnji glavni tužilac Branko Šljivar, a uredno su ga tu čuvale i njegove nasljednice Nives Kanevčev, Dalida Burzić…

Upravo time ostavlja se prostor za sumnju da je i ova istraga, kao i mnoge druge nepravovremena i politički tempirana. I to da bi se ‘instant’ popravio narušeni ugled sarajevskog tužilaštva. A usput da se zabilježi koji poen za Sarajliju koja disciplinski odgovara.

No, tako će se postupajući tužioci pred sudijom pojaviti sa djelom koje je počinjeno prije više od 10 godina.

Za to vrijeme su mogli saslušati kompletan kanton, a ne svjedoke i vještake. Zbog toga se tu ne treba ni nadati da će osumnjičenima biti predložen pritvor, već mjere zabrane. A i da ga predlože teško da će im ga sudija odrediti iako se radi o višemilionskom lopovluku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare