Analitičar ukazuje

Dok Bijela kuća pali alarme, šta se dešava u Ambasadi SAD u Beogradu? ‘Da ste Vučić kako bi vi ovo shvatili?’

Visoka američka diplomatija i sigurnosni dio administracije od jučer drži upaljene alarma zbog Kosova.

Naime, prvo je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby saopćio da su SAD vidjele veliko raspoređivanje srbijanske vojske na granici s Kosovom te je upozorio Srbiju da artiljeriju i tenkove odmah povuče.

Vrlo brzo nakon toga, oglasio se i državni sekretar SAD Antony Blinken koji je kazao da je direktno razgovarao sa Aleksandrom Vučićem i zatražio hitnu deeskalaciju.

No, amarički ekspert za Zapadni Balkan i profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Edward P. Joseph ukazao je na zanimljiv detalj.

“Bijela kuća je alarmirana, upozorava Srbiju da povuče snage s granice na Kosovu, državni sekretar Blinken zove Vučića i traži deeskalaciju. 10 sati i više poslije, niti Ambasada SAD u Srbiji niti ambasador nisu retvitali ove krizne poruke”, kaže Joseph.

On je podsjetio na riječi Madeleine Albright.

“Albright je jednom rekla da je u diplomatiji najvažnije ono što se javno kaže. Amasador SAD u Srbiji je poslednji put tvitovao 8. septembra i Ambasada SAD 26. septembra. Da ste predsjednik Vučić, kakvu biste poruku primili k znanju?”, naveo je ovaj profesor.