Politika

Dramatično pismo ZZO KS stiglo u Vladu i Skupštinu KS. Ugroženo pružanje usluga porodične medicine, plaće za 8.000 radnika…

Nakon što je SDA zajedno sa DF-om oborila dnevni red sjednice na kojoj se trabao razmatrati Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZO KS), posljedice takvog poteza počele su izlaziti na vidjelo.

Raport je u posjedu informacije ZZO KS u kojoj se Vlada i Skupština KS informišu o posljedicama koje su nastale neusvajanjem finansijskog plana koji je krucijalan za ovu ustanovu ali i kompletno zdravstvo u Kantonu Sarajevo.

Iz ZZO KS navode da su sad primoranu obustaviti izvršenje svih rashoda, kako obaveze za finansiranje zdravstvene zaštite, tako i drugih obaveza kao što su:

“Nemogućnost izmirenja dospjelih obaveza što može dovesti do novih neplaniranih troškova po osnovu obračunatih zateznih kamata; obaveza koje su ostale neizmirene zaključno sa 01.04.2022. godine, a koje imaju valutu plaćanja u aprilu mjesecu, a odnose se najvećim dijelom na refundaciju bolovanja preko 42 dana u ukupnom iznosu od 236 hiljada KM, nemogućnost refundacije osiguranicima po raznim osnovima (pa tako npr. pravo na refundaciju za lijekove koji nisu obuhvaćeni listom lijekova. Pravo na refundaciju za lijekove koji su indicirani za primjenu kod specifičnih oboljenja, a sadržani su u Listi lijekova, pravo na refundaciju za ortopedska pomogala, refundacije za liječenje djece u inostranstvu, refundacija lijekova za potpomognutu oplodnju i sl.). Tako, primjera radi, u momentu sačinjavanja ove informacije Komisija za odobravanje pomoći ima oko 130 odobrenih, a neisplaćenih zahtjeva u vrijednosti od oko 130.000 KM. Također, i Komisija za lijekove ima 370 odobrenih, a neisplaćenih zahtjeva u vrijednosti od oko 360.000 KM”, naveli su u informaciji.

Manji problem u svemu ovome jeste da ZZO KS neće moći isplatiti naknade članovima raznoraznih komisija i odbora.

No, postoji još problema. Jako velikih problema.

Kako se navodi u pismu poseban je problem što ZZO KS ne može potpisati ugovore o pružanju zdravstvene zaštite osiguranicima.

“Do dobijanja saglasnosti Skupštine KS na Finansijski plan, Zavod neće moći potpisati nove ugovore o pružanju zdravstvene zaštite na osnovu kojih se izvršavaju rashodi/doznake prema zdravstvenim ustanovama”, ističi iz Zavoda.

Tu spada, između ostalog, i plaćanje usluga porodične medicine.

“Dakle, svako prolongiranje davanja saglasnosti na Finansijski plan Zavoda ima direktan utjecaj na stabilnost zdravstvenog sistema kroz nemogućnost njegovog finansiranja, koja proizilazi iz gore navedne zakonske odredbe. U situaciji prolongiranja održavanja sjednice na koji bi se razmatrao Finansijski plan Zavoda za kraj aprila, to praktično znači nemogućnost blagovremenog izmirenja plata za oko 8.000 radnika zaposlenih u zdravstvenom sistemu u KS, ali i nemogućnost blagovremenog izmirenja materijalnih troškova zdravstvenim ustanovama iz koji ustanove plaćaju režijske troškove, nabavljaju lijekove, hranu za pacijente…”, kaže se u pismu.

Da je situacija već dramatična govori i sljedeći primjer koji se navodi u pismu.

“Konkretno, već jednu takvu situaciju Zavod je imao u to u postupku ugovaranja usluga porodične medicine. Kako zbog navedenog, u najboljem sluaju, Zavod neće imati nove ugovore o pružanju usluga porodične medicine za period od početka mjeseca juna (po dobijanju saglasnosti na Finansijski plan, potrebno je da se donese Plan nabavki, pa tek onda raspiše javni poziv), postavlja se pitanje da li će se u periodu koji nije pokriven ugovorima pružati usluge porodične medicine osiguranicima na teret sredstava obaveznog zdrastvenog osiguranja, a u koliko hoće postavlja se pitanje ko i kako će te usluge platiti pružaocu usluga!?”, ističu u pismu.

Na kraju navode da ukoliko je sad nekom zdravstvenom radniku istekao ugovor o radu, ZZO KS ga neće moći produžiti.

Kako bi se spriječile ove dramatične najave, kako nam je rečeno iz Skupštine KS, sjednica hitna sjednica planirana je za 19. april. Međutim, SDA i DF su jučer demonstrirale novi način blokade – traženjem da im se pred sjednice dostavlja isprintani meterijal za sjednice, što znači gubitak vremena, ali i dodatne troškove.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare