Politika

Farmaceutska kompanija ZADA iz Lukavca počela proizvoditi Malcovir. Može li biti korišten u liječenju korone?

Farmacetska firma ZADA iz Lukavca prva je u Bosni i Hercegovini koja je počela proizvoditi lijek Malcovir, koji bi se na domaćem tržištu trebao naći za desetak dana, a mogao bi biti korišten u liječenju koronavirusa.

Tokom nedavne posjete ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković ovoj kompaniji istaknuto je da pomno prate sva dešavanja u vezi sa terapijom i svim novim istraživanjima u vezi sa liječenjem oboljelih od koronavirusa. Kompanija je već razvila proizvod Hidroksihlorohin film tablete 200 mg koje se preporučuju u terapiji liječenja koronavirusa, pod zaštićenim nazivom Malcovir®.

Lijek Hidroksihlorohin film tablete 200 mg je 28. 3. 2020. odobrila za upotrebu i Američka agencija za hranu i lijkove (FDA).

PROČITAJTE  Šta će biti s novcem za Izbore: Dom naroda PSBiH sutra na hitnoj sjednici o osiguranju sredstava za finansiranje izbornog procesa

Iz ove kompanije istakli su kako nije riječ o novoj molekuli, već o lijeku koji se već koristi u liječenju malarije i ostalih autoimunih oboljenja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare