Svijet

Grmilo u Kremlju: Putin izgubio živce, izvrijeđao Lavrova, a “svoje” je dobio i kineski predsjednik

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je sasuo bujicu uvreda na račun kineskog predsjednika Xi Jinpinga zbog njegovog neuspjeha u pomaganju oko suzbijanja sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, piše “The Sun”.

Kineski predsjednik Xi jedan je od Putinovih najbližih saveznika te nije osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

Ipak, izvještaji pokazuju da Rusiju frustrira izostanak kineske finansijske i tehnološke pomoći, koja je trebala pomoći ublažavanju širokog spektra sankcija koje su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Evropska unija nametnule Rusiji.

Osjetili bijes

Prema izvorima telegram kanala “General SVR” (SVR je ruska tajna služba), Putin je na nedavnom sastanku izrazio nezadovoljstvo kineskim predsjednikom “koristeći grube i vulgarne izraze”, prenosi Net.hr.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, također je osjetio Putinov bijes kada je ruski predsjednik na njega “svalio dio odgovornosti za neuspjeh u pregovorima s Kinom”.

Kada je Lavrov pokušao nešto reći, Putin ga je prekinuo i nazvao “seronjom”, stoji na telegram kanalu “General SVR”.

Iako su Rusija i Kina prije početka rata u Ukrajini objavile da njihovo prijateljstvo “nema granica”, Peking oklijeva pomoći Rusiji u ublažavanju posljedica sankcija.

Moskva je u najmanje dva navrata izvršila pritisak na Peking da ponudi nove oblike ekonomske podrške u onome što je jedan kineski zvaničnik nazvao “napetim” pregovorima, izvještava “Washington Post”.

Peking strahuje da bi SAD i njegovi saveznici mogli Kini odrezati pristup ključnoj tehnologiji kao i okomiti se na njihov finansijski sistem.

Izvor iz Pekinga, dobro upućen u raspravu, kaže da Kina “razumije ruske neprilike.”

Prijeti mu opasnost

“Ali, ne možemo ignorirati vlastitu situaciju u ovom dijalogu. Kina je jasno dala do znanja svoje stajalište o situaciji u Ukrajini, kao i o ilegalnim sankcijama protiv Rusije.

Kina će uvijek postupati u skladu s najvećim interesom kineskog naroda”, izjavio je ovaj izvor.

U međuvremenu, kineski je predsjednik naložio svojim zvaničnicima da pronađu način kako Kina može pružiti pomoć Rusiji bez da pritom krši sankcije, navodi “Washington Post”.

Ove vijesti dolaze u vrijeme kada je jedan stručnjak izjavio da Putinu prijeti opasnost ubistva u državnom udaru jer su ruski generali bijesni zbog njegovog katastrofalno lošeg upravljanja ratom u Ukrajini.

Bolesnog autokratu mogle bi ukloniti njegove vlastite sigurnosne službe u ubistvu koje bi se jednostavno moglo prikazati kao rezultat njegovog navodno lošeg zdravlja, poput srčanog udara, tvrde britanski mediji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare