ozbiljan udarac

Ima li Putin razloga za paniku? Napad na Krim pokazuje da Ukrajina još uvijek može nanijeti ogromnu štetu ruskoj vojsci

Inače, ruska crnomorska flota učestvovala je u stotinama napada krstarećim projektilima

Ukrajinski raketni napad na sjedište ruske crnomorske flote možda je dosad najdramatičniji primjer samopouzdanja s kojim Ukrajina napada ruske objekte na okupiranom Krimu – i ranjivosti kritično važne ruske infrastrukture na okupiranom ukrajinskom poluotoku.

U hipu, Ukrajinci su pogodili ruski vojni aerodrom u Sakiju, "eliminirali rusku protuzračnu odbranu na sjeverozapadnoj obali (uključujući raketni odbrambeni kompleksa S-400) i izveli raketni napad na glavni dok te postrojenje za popravak brodova u Sevastopolju.

Ozbiljna šteta

To je onesposobili i napadnu podmornicu i desantni brod.

Napad na Saki u četvrtak prouzročio je neodređenu, ali "ozbiljnu štetu" na aerodromu, prema izvorima u ukrajinskim sigurnosnim službama (SBU).

U srijedu se iz mornaričke baze u blizini Sevastopolja uzdigao veliki oblak dima. Lokalne vlasti umanjile su incident rekavši da je oboreno nekoliko dronova.

Međutim, ukrajinska vojska kaže da je uspješno pogodila rusko komandno mjesto u blizini Verkhniosadova, nekoliko kilometara od Sevastopolja, prenosi CNN.

Amerirčki Institut za proučavanje rata (ISW) primijetio je da su satelitske slike potvrdile da su ukrajinske snage "napale 744. komunikacijski centar komande Crnomorske flote kao dio očitih ukrajinskih pokušaja da gađaju objekte Crnomorske flote."

Rusko ministarstvo obrane saopćilo je da je ruski vojnik nestao nakon raketnog napada u petak na sjedište Crnomorske flote u Sevastopolju.

“Prilikom odbijanja raketnog napada sisrtemi protuzračne odbrane oborili su pet projektila. Kao rezultat napada oštećena je historijska zgrada stožera Crnomorske flote”, saopćilo je ministarstvo.

Portparol ukrajinske obavještajne službe Andrii Yusov rekao je da Rusija koristi Krim kao "logističko središte" i da je "krajnji cilj, naravno, deokupacija ukrajinskog Krima".

Prošlog mjeseca ukrajinske specijalne snage izvele su napad kamnadosa na obalu Krima.

Zapljena naftnih platformi u Crnom moru ranije ovog mjeseca dala im je još jednu odskočnu tačku i utjecala na slobodu plovidbe ruske crnomorske flote.

Okupirali Krim

Platforme, poznate kao Bojkove kule, bile su pod kontrolom Rusije ubrzo nakon što je Moskva anektirala poluotok Krim 2014. godine.

Postoji mnogo razloga zašto Ukrajina cilja na Krim.

To je politički znak da uprkos sporom napredovanju na prvim linijama u svojoj protuofanzivi, Ukrajina još uvijek može nanijeti ozbiljnu štetu ruskoj vojsci.

Mete kao što je Krimski most imaju značajnu simboličku vrijednost kao i stratešku svrhu.

To je također dio širih napora – na Krimu, Zaporožju, Donjecku i Lugansku – da se pogodi ruska logistika, gorivo, održavanje i komandni centri, kako bi se poremetila njihova sposobnost snabdijevanja prve linije fronta.

Inače, ruska crnomorska flota učestvovala je u stotinama napada krstarećim projektilima na Ukrajinu i prijeti trgovačkim brodovima koje koristi ukrajinske luke.

Bilo kakvo ometanje njegovih operacija i komandnih objekata je pobjeda, posebno nakon ruskog povlačenja iz Crnomorske inicijative za žito u julu.

Znatni napori

Ukrajina je uložila znatne napore u rušenju ruske protuzračne odbrane na Krimu.

Čini se da se taj trud sada isplati – budući da su ukrajinske rakete Neptun (i najvjerovatnije Storm Shadows koje je dostavila Velika Britanija) sposobne doseći ciljeve duboko unutar Krima.

Crnomorska flota i dalje je moćan element ruske ofanzivne sposobnosti. Međutim, iz sedmice u sedmicu postaje sve manje.

"Crnomorska flota je više od pomorske imovine. Ukrajinski napadi na Crnomorsku flotu vjerovatno će postići učinke koji nadilaze degradaciju samo ruskih pomorskih sposobnosti", zaključuje ISW.