Magazin

J. K. Rowling se plašila da će njen nasilni muž spaliti stranice prve knjige o Harryju Potteru

Bivši suprug i zlostavljač književnice, Jorge Arantes (54), nedavno je optužio J. K. Rowling (57) da "bunca" nakon što je ona rekla kako je on pokušao spriječiti njen odlazak skrivajući neobjavljeni rukopis prve knjige o Harryju Potteru.

Rowling, koja je zaradila milione na svom serijalu o čarobnjaku, otvoreno je progovorila o detaljima svog braka. U podcastu "The Witch Trials of J.K. Rowling" je otkrila da je njen bivši suprug stranice na kojima je ona ispisala "Harry Potter i kamen mudraca" držao kao "taoca".

J. K. Rowling: Tajno kopirala stranice

Tada se njihov brak već raspadao, prenosi 24sata.hr.

Priznala je i kako se tada bojala da će joj muž spaliti stranice. Počela ih je tajno fotokopirati kako bi ih zaštitila u slučaju da nestanu.

Jorge je priznao da je udario Rowling tokom njihovog turbulentnog braka. Međutim, negira da je ikad uzeo knjigu. Čak je iznio tvrdnju da joj je on navodno pomogao da je napiše.

"Ne znam zašto govori to što govori sada. Možda bunca zbog trogodišnjeg lockdowna od Covida. Iznenadio sam se kada sam to pročitao. Poričem to, nema nikakvog smisla.

Zašto bih učinio tako nešto? Možda da pitate nju", rekao je on, prenosi Daily Mail.

Potom je rekao:

"Kada je pisala knjigu, ja sam sudjelovao u tome. Čitala je meni i ja sam je čitao njoj. Prva knjiga je bila fascinantna, predivno napisana. Uvijek mi se sviđalo to što dijelimo strast prema književnosti, pogotovo onoj za djecu.

Upoznali se u Portugalu

Projekt je bio za sedam nastavaka. Ja sam bio vrlo involviran u prvom i ona to zna. Počela je pisati kada smo bili zajedno", dodao je Jorge.

Par se vjenčao 1992., u Portugalu, u gradu Porto, nakon hirovite avanture u koju su se upustili nakon što su se upoznali u baru.

J. K. Rowling preselila se u taj grad kako bi podučavala engleski.

Zajedno imaju kćerku Jessicu koja sada ima 29 godina. Poznata književnica ostavila je Arantesa samo godinu poslije vjenčanja, nakon što ju je napao i izbacio iz kuće.