Zdrava hrana

Jedite avokado! Hranjive tvari pomažu cjelokupnom zdravlju

Avokado je bogat vlaknima i sadrži otprilike 13 g po voćki. Konzumiranje hrane s prirodnim vlaknima može spriječiti zatvor, održati zdravlje probavnog trakta i smanjiti rizik od raka debelog crijeva

1. Avokado je superhrana za srce i bogat je hranjivim tvarima

Hrana bogata hranjivim tvarima je ona koja osigurava značajne količine vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari s relativno malo kalorija. Jedna trećina srednjeg avokada (50 g) ima 80 kalorija i sadrži gotovo 20 vitamina i minerala, što ga čini odličnim izborom hrane bogate hranjivim tvarima.

Avokado je izvor vitamina C, E, K i B6, kao i riboflavina, niacina, folata, pantotenske kiseline, magnezija i kalija. On također sadrži lutein, beta karoten i omega-3 masne kiseline. Konzumiranje masti usporava razgradnju ugljikohidrata, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

2.Sadrži dobre masti

Avokado je gotovo jedino voće koje sadrži mononezasićene masti zdrave za srce – dobre masti!

Otprilike pola avokada, ili 100 grama (g), sadrži:

  • 160 kalorija
  • 14,7 g masti
  • 8,5 g ugljikohidrata
  • 6,7 g vlakana
  • manje od 1 g šećera

Masnoća je neophodna za svaku stanicu u tijelu. Konzumiranje zdravih masti podržava zdravlje kože, poboljšava apsorpciju vitamina topivih u mastima, minerala i drugih hranjivih tvari, pa čak utječe i na dobar imunitet. 

3. Ne sadrži natrij, šećer i holesterol

Avokado prirodno ne sadrži natrij, šećer i holesterol.

4. Jedinstveno voće

Avokado može djelovati kao 'pojačivač hranjivih tvari' pomažući u povećanju apsorpcije hranjivih tvari topivih u mastima kao što su vitamini A, D, K i E.

5. Zdrav za trudnice, bebe i djecu

Folna kiselina je važna za zdravu trudnoću. Adekvatan unos smanjuje rizik od pobačaja i abnormalnosti neuralne cijevi. Savjetuje se konzumacija najmanje 600 mikrograma (mcg) folata dnevno tokom trudnoće. Jedan avokado može sadržavati čak 160 mcg.

Avokado također sadrži masne kiseline koje su sastavni dio zdrave prehrane i razvoja fetusa.

Kremasta konzistencija avokada čini ga jednom od prvih svježih namirnica u kojima beba može uživati.

6. Zdrav za srce

U svakih 100 g avokada nalazi se 76 miligrama prirodnog biljnog sterola zvanog beta sitosterol. Redovita konzumacija beta sitosterola i drugih biljnih sterola može pomoći u održavanju zdrave razine holesterola, koja je važna za zdravlje srca.

7. Izvrstan za vid

Avokado sadrži lutein i zeaksantin, dvije fitokemikalije prisutne u tkivu oka. Pružaju antioksidativnu zaštitu kako bi se smanjila šteta, uključujući i UV svjetlo.

Mononezasićene masne kiseline u avokadu također podržavaju apsorpciju drugih korisnih antioksidansa topivih u mastima, kao što je beta karoten. Kao rezultat toga, dodavanje avokada u prehranu može pomoći u smanjenju rizika od razvoja makularne degeneracije povezane s dobi.

8. Može pomoći u prevenciji osteoporoze

Polovica avokada osigurava približno 18 posto dnevne vrijednosti vitamina K. Ovaj se nutrijent često zanemaruje, ali je neophodan za zdravlje kostiju. 

Uzimanje dovoljno vitamina K može podržati zdravlje kostiju povećanjem apsorpcije kalcija i smanjenjem izlučivanja kalcija mokraćom.

9. Poboljšanje probave

Avokado je bogat vlaknima i sadrži otprilike 6-7 g po polovici voća. Medical News Today piše da konzumiranje hrane s prirodnim vlaknima može spriječiti zatvor, održati zdravlje probavnog trakta i smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

10. Prirodna detoksikacija

Adekvatna vlakna pospješuju redovito pražnjenje crijeva, koje je ključno za izlučivanje toksina putem žuči i stolice.

Studije su pokazale da dijetalna vlakna također promiču dobro zdravlje crijeva i mikrobnu raznolikost. To pomaže tijelu da održi zdravu ravnotežu bakterija. To može smanjiti upalu i pogoršanje probavnog trakta.