Svijet

Jens Stoltenberg: Što više oružja za Ukrajinu, to bliži miru

Stav NATO-a o Ukrajini se nije promijenio, a Alijansa i dalje podržava ideju da Ukrajina postane njena zemlja članica, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je to izjavio tokom govora na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj.

Stoltenberg je kazao da je njihov glavni fokus trenutno podrška Ukrajini kako bi Kijev pobijedio u ratu. Tako bi nastavio djelovati kao suverena i nezavisna demokratska država u Evropi.

Jens Stoltenberg: Zavisi od zbivanja na bojnom polju

Dodao je da će se rat u Ukrajini vjerovatno okončati za pregovaračkim stolom.

Napominje da ipak ono što se tamo dešava u potpunosti zavisi od snage na bojnom polju:

“Ako želimo mirno rješenje rata u Ukrajini putem pregovora, moramo pružiti vojnu podršku Ukrajini. To je jedini način”, rekao je Stoltenberg.

“Oružje je put do mira. Ovo može zvučati kao paradoks. Ali, jedini način da se postigne dogovor je da se ruski predsjednik Vladimir Putin ubijedi da neće pobijediti na bojnom polju. Mora da sjedne i pregovara.”

Šef NATO-a također je rekao da će saveznici iz NATO-a Ukrajini pružiti teško oružje.

Izuzetno je važno da Putin ne dobije ovaj rat

“Izuzetno je važno da Putin ne dobije ovaj rat. Zato što bi to bila tragedija za Ukrajince, ali bi bilo vrlo opasno za sve nas”, kazao je Stoltenberg.

Ruska pobjeda bi, upozorio je, poslužila kao primjer drugim autoritarnim državama. Podstaklo bi ih da vjeruju da “kada koriste brutalnu silu i kada krše međunarodno pravo, tada postižu ono što žele”.

Što se tiče pitanja nastojanja Švedske i Finske za pristupanje NATO-u, Stoltenberg je rekao da je uvjeren da će Turska finalizirati proces pristupanja ove dvije zemlje NATO-u.

One su tražile članstvo nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine.

Zvanična Ankara traži od ovih nordijskih država da učine više u borbi protiv terorizma kako bi ratifikovala njihov zahtjev za pristupanje NATO-u.

Pregovori se i dalje nastavljaju, jer Turska očekuje konkretne akcije od Švedske i Finske.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare