Svijet

Joe Biden i Volodimir Zelenskij u Bijeloj kući. Ukrajinski predsjednik dobio ključno obećanje

Američki predsjednik Joe Biden domaćin je zajedničke konferencije za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Bijeloj kući.

Obraćanje medijima dolazi nakon što su dvojica čelnika održala bilateralni sastanak nedugo nakon što je Zelenskij stigao u Washington, prenosi CNN.

Joe Biden: Službeno najavio pomoć

Američki predsjednik službeno je najavio da će SAD poslati dodatni paket pomoći od 1,8 milijardi dolara Ukrajini. On će uključivati raketni odbrambeni sistem Patriot.

"Bit će potrebno neko vrijeme da se dovrši potrebna obuka za upravljanje sistemom. Rakete Patriot bit će od ključne važnosti za odbranu Ukrajine", rekao je Biden.

Biden je rekao da su SAD predane osiguravanju da Ukrajina može "braniti svoju zemlju od agresije Rusije koliko god je potrebno".

Predsjednik je zahvalio članovima Kongresa na dosadašnjoj dvostranačkoj potpori Ukrajini. U to uključuje i najnoviji paket, dodatnih 45 milijardi dolara pomoći.

Ova posjeta označava prvo inozemno putovanje Zelenskog od početka ruske invazije na njegovu državu, prije deset mjeseci.

Poslije toga, predviđeno je da se ukrajinski predsjednik obrati članovima Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na Capitol Hillu.

Moramo ostati zajedno

Biden je naglasio da je važno za Amerikance i ostatak svijeta da nastave izravno čuti ukrajinskog predsjednika Zelenskog dok se rat proteže do 300. dana.

"Dok ulazimo u novu godinu, važno je da Amerikanci i svijet čuju izravno od vas, gospodine predsjedniče, da čuju o borbi Ukrajine i potrebi da ostanemo zajedno", rekao je Biden.

Biden je zapljeskao Ukrajincima zbog njihove "neslomljive odlučnosti" i njihovog "snažnog stava protiv agresije".

"Nikada nećete ostati sami", dodao je on.

Zelenskij se želi zahvaliti Amerikancima na podršci. Također, želi uvjeriti SAD da nastavi pružati finansijsku i vojnu pomoć njegovoj državi u borbi protiv ruske agrensije.

Ranije u srijedu, američki državni sekretar Antony Blinken najavio je dodatnih 1,85 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini. U to je uključen prvi transfer raketnog odbrambenog sistema Patriot.

Zelenskij je rekao da će projektili Patriot biti "vrlo važan korak" za stvaranje sigurnog zračnog prostora.

"Ovo je vrlo važan korak za stvaranje sigurnog zračnog prostora za Ukrajinu. To će biti jedini način na koji bismo mogli spriječiti terorističku zemlju da udari na naš energetski sektor, naše ljude i našu infrastrukturu", rekao je Zelenskij na zajedničkoj konferenciji za novinare s Bidenom u Bijeloj kući.

Zelenskij je rekao da je glavni fokus današnjih razgovora bio "jačanje Ukrajine" i da će imati "dobre vijesti za povratak kući" zbog američkog paketa pomoći Ukrajini.

"Najjači element ovog paketa su projektili Patriot", rekao je Zelenskij.