Vijesti

Lana Prlić o radu Vlade FBiH: Frizirali su izvještaj

Zastupnica SDP-a u Parlamentu FBiH Lana Prlić u opširnoj analizi komentirala je Izvještaj Vlade FBiH koji nije dobio pozitivnu ocjenu.

“Izvještaj Vlade FBiH ove godine nije dobio potrebnu većinu. Ovo je sedma godina mandata ove Vlade, kojima sam čestitala, jer djeca koja su se rodila u godini kada je imenovana na jesen će poći u školu.

Upravo ta Vlada FBiH je sama sebe ocijenila sa skromnih 86% izvršenja planiranih aktivnosti za 2020.godinu. Pa ću pobrojati samo neka ministarstva.

Izvršenje od 86% je frizirano kojekakvim edukacijama, nadzorima. Ono što je također interesantno da većinu ministara aktuelne Vlade, zastupnici nisu ni vidjeli, jer se ne udostoje ni prisustvovati sjednicama gdje se raspravlja o izvještajima, planovima, budžetu, itd.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je navelo da je procenat izvršenja plana za 2020. godinu 92%, te navelo ciljeve, osvrnula sam se na 2 od 5 ciljeva. Cilj broj 3 je poboljšanja socijalna zaštita, što je u praksi daleko od dobre socijalne zaštite. Centri za socijalni rad se pretrpavaju administrativnim poslovima, i time se radnicima i radnicama centara ne dozvoljava da imaju dovoljno vremena i prostora da se bave onim zbog čega su tu.

Cilj broj 4. ovo ministarstvo je navelo da će se unaprijediti položaj osoba sa invaliditetom u 2020.godini, što je interesatno jer upravo izvještaj Ombusmena za ljudska prava u svom izvještaju za 2020. naglašava nikad više ugrožena prava osoba sa invaliditetom.
Federalno ministarstvo zdravlja u doba najveće pandemije se ocijenilo sa 89% izvršenja plana za 2020.godinu. Često u medijima čujemo “prebacivanje odgovornosti” zbog nenabavki vakcina, donošenja mjera, itd. A to isto ministarstvo u svom izvještaju je navelo da ima 100% izvršenja koordinacije sa državnim i kantonalnim nivoima”, napisala je na Facebooku Prlić.

Nastavila je da je Federalno ministarstvo obrazovanja, koje nema ministra, u 2020. e bilo skromnije pa se ocijenilo sa 77% izvršenja za razliku od prethodnih izvještaja gdje su naveli da je izvršenje 100%.

“Čak su i navedi razlog zašto imaju izvršenje 77%, a razlog tome je ukidanje i smanjenje pojedinih transfera za obrazovanje. Upravo je opozicija ukazivala na rebalansu budžeta da se smanjuju ti transferi. Sredstva se ne mogu smanjiti bez pristanka ministarstva, a svaki amandman opozicije je odbijen.

Izvještaj Vlade za 2020. i Plan Vlade za 2021. Izgledaju kao da ministri nisu zajedno sjeli niti jednom.

Ako bi morala da brojevima opišem rad ove Vlade u 2020.godini to su:

  • 15.000+ izgubljenih radnih mjesta
  • Hiljade mrtvih od koronavirusa gdje smo u samom vrhu liste država po broju umrlih na 100.000 stanovnika.
  • 10 miliona KM za respiratore koji su predmet potvrđene optužnice za privredni kriminal
  • 17 miliona KM više za plate i naknade u odnosu na godinu kada su bili izbori”, napisala je Prlić.


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare