Svijet

Među državama EU nema koordinacije oko mjera: Italija postrožila uslove, a Austrija se otvara za turiste

Parižani i njihovi gosti neće moći uživati u pogledu na vatromet koji osvjetljava Elizejske poljane, Eiffelov toranj ili Versailles. Premijer Jean Castex zabranio je veća javna događanja i vatromet za novogodišnju noć i preporučio građanima da se testiraju prije novogodišnjih proslava, bez obzira na to jesu li vakcinisani ili ne.

Posljedica je to zabrinutosti sojem omikron, koji se, kako je rekao Castex, “širi brzinom munje”. Vakcinisani mogu bez ograničenja putovati u Francusku, a nevakcinisani moraju pokazati negativan rezultat PCR testiranja ili antigenski test koji nije stariji od 24 sata. Moguće je nasumično testiranje i vakcinisanih i nevakcinisanih putnika pri dolasku. Svaka se država na svoj način bori s pandemijom.

Nema koordinacije. Austrija se polako otvara nakon lockdowna. Zatvaranje je, tvrde, bilo učinkovito pa se regije postupno otvaraju. Turistička putovanja omogućena su za sve vakcinisane i one koji su preboljeli COVID-19, a ostali moraju u karantin, koju mogu izbjeći i oni s negativnim PCR testom. Uvedeno je pravilo 2G, “vakcinisanje i preboljeli”, a u velikom broju slučajeva u zatvorenim prostorima mora se nositi maska FFP2.

Prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova, od 16. decembra do 31. januara 2022. svi putnici iz država članica EU i država Schengenskog sporazuma mogu ući u Italiju bez obaveze odlaska u karantinu samo ako predoče EU COVID potvrdu. Uz to, moraju pokazati i negativan molekularni test koji nije stariji od 48 sati ili antigenski test koji nije stariji od 24 sata. Osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele COVID-19 morat će na pet dana u karantin. Italija je zbog toga dobila “packu” iz Bruxellesa.

“Takve pojedinačne odluke država članica naštetit će uvjerenju da u Evropi vrijede jednaki uslovi”, rekla je potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova.

Kako navodi Večernji, od 6. decembra do 15. januara samo vakcinisani i osobe koje su preboljele COVID-19 mogu sudjelovati u većini društvenih aktivnosti, od odlaska na sportske događaje, u pozorište, restorane i kafiće, u zatvorenom prostoru.

Mađarska je ukinula sva ograničenja za ulazak u tu državu, bez obzira na imunitet na koronavirus. Od 20. novembra ponovno je obvezno nošenje zaštitne maske u trgovinama, trgovačkim centrima, muzejima, pozorištima, javnom prijevozu… Svi putnici stariji od 12 godina dužni su pri ulasku u Njemačku predočiti potvrdu o potpunom vakcinisanju, dokaz o preboljenju ili negativan rezultat PCR testa ili antigenskog testa.

Njemačka dijeli područja na visokorizična. Za putnike iz visokorizičnih područja karantina u načelu traje deset dana, s time da su od nje oslobođeni putnici koji imaju potvrdu o potpunom vakcinisanju ili o izlječenju unutar šest mjeseci. Karantin se prekida najranije peti dan uz dokaz o negativnom rezultatu testa.

Od 24. novembra u svim njemačkim saveznim državama na snazi je 3G pravilo pa samo potpuno vakcinisane, preboljele ili testirane osobe imaju pristup određenim događanjima ili uslugama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare