Destruktivna politika

Ministar odbrane Norveške u Predsjedništvu BiH. Bećirović: Zaustaviti antidejtonsku politiku koja ugrožava mir i sigurnost u BiH

Ambasade Norveške je od januara 2023. godine kontakt ambasada našoj zemlji za saradnju sa NATO savezom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i saradnji dvije zemlje.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zahvalio se na podršci Kraljevine Norveške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. Istaknuo je važnost uloge ambasade Norveške, koja je od januara 2023. godine kontakt ambasada Bosni i Hercegovini za saradnju sa NATO savezom i važan partner Bosne i Hercegovine.

Također, Norveška je pomogla osnivanje i funkcionisanje Centra za obuku za mirovne operacije (PSOTC), te dala podršku projektima rodne ravnopravnosti, prevenciji nasilja u ratnim sukobima, procesu vojnog deminiranja, te obavještajno-sigurnosnom sektoru i oblasti cyber sigurnosti. Vlada Kraljevine Norveške bila je jedan od glavnih donatora za NATO povjerenički fond, osnovan u cilju zbrinjavanja prekobrojnog vojnog osoblja u BiH.

Sastanak u Predsjedništvu BiH

Bećirović je ukazao i na veliku važnost implementacije NATO inicijative izgradnje odbrambenih sposobnosti Bosne i Hercegovine, što je ujedno i konkretna podrška realizaciji Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, kao i doprinos cjelokupnoj sigurnosti i stabilnosti u zemlji.

Bećirović je poručio da se konkretnim mjerama mora zaustaviti destruktivna antidejtonska politika koja ugrožava mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini, kao i regiji.

Ministar odbrane Norveške kazao je je da Kraljevina Norveška podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je istakao da u oblasti odbrane Norveška daje podršku Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu i kroz Plan bilateralne odbrambene saradnje koji se potpisuje na godišnjem nivou.

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške dobri i prijateljski, te da postoji spremnost za dodatno unapređenje ekonomske saradnje.

Sastanku su, osim člana predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, prisustvovali i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Sifet Podžić.