Svijet

Musk na pitanje o povratku astronauta na Zemlju: Gušim se, ne mogu odgovoriti

Elon Musk nije mogao opisati kako se osjeća nakon što je njegov SpaceX u saradnji s NASA-om prvi put poslao astronaute u svemir tokom subotnjeg historijskog lansiranja.

Oko 15.22 po lokalnom vremenu na Cape Canaveralu u Floridi, lansirana je raketa Falcon 9 koja je svemirski brod Crew Dragon s dvojicom astronauta – Bobom Behnkenom i Dougom Hurleyem odvela u svemir na 19-satni let do Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Ovo je prvi put da je komercijalni svemirski brod odveo ljude u svemir i prvi put nakon devet godina da su Amerikanci otišli u svemir iz vlastite zemlje.

Nemam riječi, ne mogu opisati koliko sam sretan

Vlasnik SpaceX-a i high-tech mogul, Elon Musk, komentirao je ovaj historijski događaj.

“Zaista sam preplavljen emocijama. Teško je govoriti, iskreno. Proveo sam 18 godina radeći za ovo, teško je vjerovati da se zapravo i dogodilo”, rekao je Musk novinarima nakon lansiranja.

“Teško je sve to pojmiti. Mislim da u ovom trenutku nisam na čisto sa svojim emocijama”, rekao je Musk pa dodao:

PROČITAJTE  NASA snimila neobičnu formaciju na Marsu. Krenula lavina teorija o izvanzemaljcima

“Nadam se da je ovo prvi korak na putu prema civilizaciji na Marsu, prema multiplanetarnom životu, bazi na Mjesecu i proširenju izvan granica Zemlje”, dodao je.

Musk je otkrio kako se osjećao tokom samog trenutka lansiranja koje je bilo odgođeno sedmicu ranije zbog lošeg vremena.

“Čudno, ali osjećao sam se dobro, nisam bio nervozan. Kako da su se sudbine uskladile. Osjećao sam se kao kad u običnom danu idem na posao”, kazao je.

“Ovo nije pobjeda, pravi posao tek kreće”

Kada su ga pitali o odgovornosti prema ljudskim životima koje je poslao u svemir, Musk je istaknuo da je ovo tek početak misije.

“Puno je posla još pred nama. Astronauti trebaju pristati na svemirsku stanicu i živjeti tamo 110 dana, a onda se spustiti s Crew Dragon brodom kroz Zemljinu atmosferu i sigurno vratiti kući na obalu Floride.”

“Povratak je dosta opasniji od ovoga, pa stoga ne želimo proglasiti pobjedu”, rekao je pa zatim zastao na trenutak u tišini i dodao:

PROČITAJTE  Nevjerovatna priča: Ukrajinac ruskim granatama umakao na - biciklu!

“Gušim se, oprostite. Nisam siguran mogu li odgovoriti na to pitanje.”

Business Insider je 23. maja procijenio da je ovaj let u jednom od 276 slučajeva pogibeljan te da u jednom od 60 slučajeva razni problemi mogu dovesti do neuspješnog rezultata (ali ne i ubiti posadu).

Čovječanstvo treba biti ponosno i uzbuđeno

NASA-ini astronauti Behnken i Hurley prihvatili su taj rizik.

“Nemamo problema s time”, Behnken je kazao istom listu u petak.

Unatoč budućoj neizvjesnosti ove misije, astronauti, NASA i Musk su istaknuli ponos zbog ovog postignuća.

“Još nismo pristali na svemirsku stanicu. Naravno da ih moramo i sigurno vratiti natrag. Moramo ponoviti nekoliko ovakvih misija i to bi trebala biti redovna pojava. Za to treba još puno posla, ali ovo je jednostavno nevjerovatno”, kazao je Musk te zaključio:

“Čovječanstvo bi trebalo biti uzbuđeno i ponosno.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare