Svijet

Najbogatiji čovjeka svijeta? Putin službeno ima stan i tri auta, ali od neslužbene cifre boli glava

Ovih je dana britanski Guardian pisao o navodnoj imovini ruskog predsjednika Vladimira Putina koja ga praktički čini najbogatijim čovjekom na svijetu.

Naravno, ništa od te imovine formalno nije u njegovom vlasništvu. U njegovoj imovinskoj kartici tek su stan u Moskvi od dvjestotinjak kvadrata, tri automobila i jedna prikolica.

Cinična fasada skromnosti

A iza te cinične fasade skromnosti, pravo Putinovo bogatstvo drže njegovi “opunomoćenici” – prijatelji i saradnici koji su formalni vlasnici onoga što je faktički njegovo.

Prema Guardianu, riječ je o palatama, jahtama, vinogradima i raznoj drugoj imovini ukupno vrijednoj više od 4,5 milijarde dolara, prenosi Net.hr.

Prema informacijama koje su procurile u javnost, čini se da digitalni trag pokazuje kako niz kuća za odmor i druge imovine koju navodno koristi Putin, a ubilježene su na razne pojedince, tvrtke i dobrotvorna društva, povezuje zajednički naziv domene e-pošte – LLCInvest.ru.

Ta je domena u vlasništvu telekomunikacijske tvrtke Moskomsvyaz, koja je tijesno povezana s Bankom Rossiya iz Sankt Peterburga.

Tu banku, koja je pod zapadnim sankcijama, američko Ministarstvo finansija opisuje kao “ličnu banku visokih zvaničnika Ruske Federacije”. U tom smislu, LLCInvest najviše sliči zadruzi, odnosno udruženje u kojem članovi mogu razmjenjivati ​​beneficije i imovinu.

Dakako, službeni Kremlj to odbacuje tvrdeći da ruski predsjednik ni na koji način nije povezan s navedenom imovinom i spomenutim organizacijama.

Među imovinom koju povezuju korporativne strukture koje su koristile domenu e-pošte LLCinvest.ru nalaze se palata vrijedna milijardu funti u Gelendžiku na Crnom moru te vinogradi oko te palate, zatim skijalište Igora u Lenjingradskoj oblasti gdje je 2013. godine upriličeno vjenčanje Putinove kćerke, vila Sellgren sjeverno od Sankt Peterburga (poznata i kao “Putinova dača”), drvena zgrada sjeverno od Sankt Peterburga poznata kao Ribarska koliba…

Nadalje, tu su i dvije jahte, Shellest i Nega, veliki novčani depoziti u Bank Rossyji…

Privatna palata

Nedavno se i Forbes pozabavio Putinovim bogatstvom počevši od imovine koja je najočitija – luksuznih ručnih satova koji koštaju znatno više od službenih Putinovih godišnjih prihoda.

Radi se, među ostalim, o satu Patek Philippe vrijednom 60.000 dolara, satu A. Lange & Sohne Toubograph od 500.000 dolara te još nekim luksuznim primjercima.

Forbes se detaljno upustio i u procjenu crnomorske vile, odnosno Putinove privatne palate od 57.000 kvadrata.

Imanje uključuje plafone s freskama, mramorni bazen ukrašen kipovima grčkih bogova, pansion od 8.000 kvadrata, orijentalnu kupelj, amfiteatar, klizalište za hokej na ledu, kasino, noćni klub sa šipkama za striptiz, vinoteku s vinima vrijednim više od 100.000 dolara, podzemnu sobu za degustaciju…

Većinu vile navodno krasi namještaj ekskluzivnog talijanskog brenda Citterio Atena, uključujući sofe u stilu Luja XIV, trpezarijski namještaj vrijedan 500.000 dolara i barski stol od 54.000 dolara.

U kupaonicama su navodno zahodske četke od 850 dolara i držači za toalet papir od 1.250 dolara.

Forbes također piše kako se samo za održavanje čitavog crnomorskog imanja i plaće tamošnjeg osoblja (njih blizu 40) godišnje troši dva miliona dolara.

Palatu je projektirao talijanski arhitekt Lanfranco Cirillo, a sama izgradnja je koštala 1,4 milijarde dolara. Prema istrazi Reutersa, novac za to ekstravagantno imanje navodno je opran kroz nacionalni projekt “Zdravlje” vrijedan 1,3 trilijuna rubalja u sklopu kojeg je država kupila skupu medicinsku opremu od kompanija u vlasništvu dvojice Putinovih prijatelja po višestruko većoj cijeni od tržišne.

Susret sa oligarsima

Forbes piše kako uz vilu na Crnom moru Putin navodno posjeduje 19 drugih kuća, 700 automobila te 58 aviona i helikoptera, uključujući avion vrijedan 716 miliona dolara pod nazivom “Leteći Кremlj” sa zlatnim zahodom.

A megajahtu vrijednu 100 miliona dolara dizajnirao je proizvođač ruskih nuklearnih podmornica.

Američki finansijski stručnjak i aktivist Bill Browder procijenio je Putinovo bogatstvo na 200 milijardi dolara.

Browder je pred Vijećem za pravosuđe američkog Senata 2017. godine ustvrdio da je Putin većinu svoga bogatstva stekao nakon što je sud u Moskvi 2003. godine osudio i zatvorio oligarha Mihaila Hodorkovskog zbog prevare i utaje poreza.

“Nakon što je Hodorksovski osuđen, ostali su oligarsi otišli Putinu i pitali ga što trebaju učiniti da ih ne zadesi ista sudbina.

Iz onoga što je uslijedilo, čini se da je Putinov odgovor bio: 50 posto. On nije tražio tih “50 posto” za rusku vladu ili predsjedničku administraciju, već za sebe lično”, rekao je Browder.

Putin sve to, naravno, negira i i tvrdi da jest najbogatiji na svijetu, ali ne u novcu, nego u – emocijama.

“Ja skupljam emocije. Bogat sam zbog toga što mi je narod Rusije dvaput povjerio vodstvo nad tako velikom zemljom. To je moje najveće bogatstvo”, kaže Putin.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare