Svijet

Naučnici zabraniti: U Evropu stigao novi, nepoznat soj korone. Moguće da je otporan na vakcine

Znanstvenici strahuju da bi nova varijanta koronavirusa, nazvana C.1.2 te je povezana s povećanom prijenosnošću, mogla biti zaraznija od drugih mutacija i imati potencijal izbjeći učinak vakcine, piše The Sun.

Soj su prvi put identificirali znanstvenici u Južnoj Africi u svibnju, a od tada je pronađen u Engleskoj, Kini, Demokratskoj Republici Kongo, Mauricijusu, Novom Zelandu, Portugalu i Švicarskoj.

Veća prenosivost

Znanstvenici su u izvještaju, objavljenom u časopisu Nature, rekli: “Opisujemo i karakteriziramo novootkrivenu lozu SARS-CoV-2 s nekoliko mutacija šiljaka koja se vjerojatno pojavila u velikom gradskom području u Južnoj Africi nakon prvog vala epidemije, a zatim se proširila na više lokacija u dvije susjedne pokrajine.”

“Iako potpuni uvoz mutacija još nije jasan, genomski i epidemiološki podaci ukazuju na to da ova varijanta ima selektivnu prednost – od povećane prenosivosti, imunološkog bijega ili oboje.”

Znanstvenici su otkrili da varijanta ima stopu mutacija od oko 41,8 mutacija godišnje – što je gotovo dvostruko više od trenutne globalne stope mutacija koja je viđena u bilo kojoj drugoj varijanti do sada.

Javno zdravstvo Engleske je ranije ovog mjeseca priopćilo da je mutacija C.1.2 među skupinom od deset varijanti koje se intenzivno prate.

Broj slučajeva ove mutacije nije poznat, a brojke nisu objavljene.

Covid-22 bi mogao biti gori

Imunolog, profesor doktor Sai Reddy rekao je da se “moramo pripremiti” za novu varijantu u nastajanju 2022. koja bi mogla predstavljati “veliki rizik”.

Znanstvenik iz Züricha upozorio je da je “neizbježno” da će se u vezi s već postojećim varijantama – poput Delte (Indija), Bete (Južnoafrička Republika) i Game (Brazil) kombinirati kako bi soj postao sposobniji, prenosi Net.hr.

“Covid-22 bi mogao biti gori od onoga čemu svjedočimo sada. Ako se pojavi takva varijanta, moramo je prepoznati što je prije moguće, a proizvođači cjepiva moraju brzo prilagoditi cjepivo“, rekao je profesor Reddy.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare