Zdravlje

Naučnici zabrinuti zbog nove varijante koronavirusa, pozivaju na povratak maski za lice

Pojačan je strah od novog ponovnog izbijanja koronavirusa nakon otkrića nove varijante.

Naučnici su već pozvali na povratak maski za lice zbog soja koji tek treba biti službeno imenovan, ali je zasad nazvan BA.6.

Naučnici su digli uzbunu zbog nove varijante koronavirusa. Nekoliko slučajeva je, čini se, zabilježeno u Danskoj i Izraelu. Stručnjaci vjeruju da bi varijanta mogla imati više od 30 mutacija u svom proteinu šiljka, dijelu virusa koji uzrokuje infekciju.

Međutim, još se ne zna hoće li se ta varijanta učinkovito širiti ili će jednostavno nestati, prenosi Daily Mail. Za sada nema znakova da novootkrivena varijanta predstavlja veću opasnost od onih do sada poznatih, uključujući i varijantu omikron.

Dr. Trisha Greenhalgh, stručnjakinja za primarnu zdravstvenu zaštitu sa Univerziteta u Oxfordu objavila je na društvenim mrežama da se čini da je opet vrijeme za nošenje maski.

Profesor Lawrence Young, virolog sa Sveučilišta Warwick, rekao je da pojava još zaraznije varijante ne iznenađuje. Ne zna se mnogo o ovoj varijanti. I dalje ćemo viđati nove varijante kako se virus bude širio i prilagođavao, poručio je.

Profesorica Christina Pagel, matematičarka sa Univerzitetskog koledža u Londonu je rekla da nova varijanta ima mnogo novih mutacija te je zbog toga potencijalno sposobnija izazvati veliki val.