Svijet

Ni Angela Merkel više ne želi izbjeglice

Viktor Orban otvoreno je poručio kako Mađarska nije zemlja koja je sklona primanju migranata, posebno ne onih iz drugih kultura.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer traži da se pregovara sa zemljama susjedima Afganistana, Grčka i Turska dižu ograde na granicama, a čak su i inače liberalne skandinavske zemlje pooštrile kriterije za prihvat izbjeglica, piše Express.

Čak i od Angele Merkel, koju kritičari optužuju da je direktno odgovorna za migrantski val 2015. godine, stižu poruke da prvo treba organizirati pomoć za prihvat izbjeglica zemljama u afganistanskom susjedstvu.

S obzirom na to da su brojne vlade u posljednjih pet godina “slomile zube” upravo na migrantskom valu, ne čude vrlo oprezni stavovi o novoj krizi.

Zanimljivo je kako su se na ovosedmičnom Bledskom strateškom forumu, gdje su čelnici EU raspravljali o budućnosti Evrope, složili da nije dovoljna samo “meka moć” EU-a, nego da ona mora biti popraćena i “tvrdom moći”.

I dok čelnici raspravljaju o tome treba li ojačati vojne resurse, na marginama Evrope pitaju se hoće li opet postati čistilište za ljude koje nitko ne želi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare