SB
Politika

Nikšić otkrio novi zaokret u pregovorima: Sada pokušavaju privoljeti Dodika za indirektni izbor

Nakon razgovora sa Matthew Palmerom, specijalnim američkim izaslanikom za izborne reforme i Angelinom Eichhorst, direktoricom pri evropskoj službi za vanjske poslove o promjenama u izbornom procesu, medijima se obratio lider SDP-a Nermin Nikšić.

Kako je kazao sada je ponovo pokušaj da se privoli Milorad Dodik i da se ide u indirektni izbor članova Predsjedništva.

“Ovo što je evidentno i na šta smo ukazali, to je da je dobro da danas imamo malo prošireni format prisustva političkih partija. Ja sam pitao da li govorimo danas o Federaciji ili državi BiH. I to samo po sebi stvara određeni problem. Imali smo priliku čuti oko čega se slažu ili ne slažu HDZ i SDA i drago mi je što su oni rekli da su malo veći optimisti nego što su jučer bili. Ne mogu dijeliti taj njegov optimizam”, kazao je Nikšić.

Također, dodao je kako se nada da će se Dino i on vratiti da učestvuju ako bude nešto oko kreiranja zaključaka, ali da je činjenica da se ponovo vraća priča na početak.

“Zakon da ćemo imati elektronsko glasanje, identifikaciju birača, video nadzor i da tek pričao o ostalim stvarima. Na sastanku svi složili oko toga, da je svejedno  hoće li biti indirektini ili direktni izbor, podržavaju samo da ne može biti asimetrično rješenje. Drago mi je da su se složili da će podržati oko usvajanja izbornog zakona koji će osigurati integritet Izbornog procesa“, rekao je Nikšić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare