Nauka

Norveški epidemiolog: Trebali smo kao Šveđani. Ovako smo stvorili sebi problem za budućnost

Jedan od najistaknutijih norveških epidemiologa doveo je u pitanje odluku Norveške da napravi što i većina europskih zemalja – praktički ode u karantin, tvrdeći da su trebali usvojiti strategiju bližu Švedskoj.

“Postoji slabost u našoj strategiji”, rekao je za norveški VG Eiliv Lund, profesor emeritus na Univerzitetu u Tromsu.

‘Brojke su nam niske jer smo se zaključali. Da smo učinili ono što su učinili Šveđani, imali bismo višu stopu zaraze, a samim tim i veći imunitet’, kazao je Lund.

Norveški institut za javno zdravstvo u utorak je saopćilo da je njihovo istraživanje pokazalo da je samo jedan posto Norvežana zaraženo koronavirusom, podvlačeći impresivan uspjeh mjera zemlje u smanjenju stope zaraze.

No Lund, poznat po istraživanju raka kod žena, tvrdi da je to problem.

‘Vlada je imala puno povjerenja u ovaj težak smjer. Vjerovalo se da ako se uspijemo zaključati dovoljno dugo da će virus nestati, ali ono što je problem je da mi ne možemo spriječiti da on uđe izvana. Tada morate pričekati s vakcinom ili na liječenje lijekom, ali ako do toga ne dođe bit će to iznimno skupo za društvo. Samo smo odgodili problem koji će se neminovno opet pojaviti u budućnosti’, kazao je Lund.

Norveška prema posljednjim podacima ima 7.361 oboljelu osobu, 193 preminule, 32 oporavljene, smrtnost na milion stanovnika 26, a obavili su 152.000 testiranja. S druge pak strane Švedska ima 16.755 zaraženih, 2.021 preminulu osobu, 550 oporavljenih, smrtnost na milijun stanovnika 200, a obavili su 94.500 testiranja.

Norvežani su otvorili vrtiće ove sedmice, kreću i s nižim razredima iduće sedmice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare