Šarena planeta

Norvežani tako dobro žive da im ni hljeb od tri eura nije skup

Aktuelno istraživanje Eurostata pokazalo je da je hljeb najjeftiniji u Rumuniji, a najskuplji u Norveškoj. Grci, međutim, tvrde da je ova namirnica najpovoljnija u Estoniji, a potom u Grčkoj.

Grci su u sklopu svoje Nacionalne federacije pekara došli do podatka da je u Eurozoni hljeb najjeftiniji u Estoniji (0,83 eura po kilogramu), pa onda u Grčkoj (0,87 eura po kilogramu).

Uzet je uzorak na osnovu 603 potrošača, koji su kupovali u periodu između 21. i 24. oktobra 2019. godine. Dvije trećine pekara nalazi se oko glavnog grada Atine.

S druge strane, aktuelno istraživanje Eurostata koje se bavi komparacijom cijena hrane, pića i duhana, uključivalo je 28 članica EU, kao i ostale zemlje, i pokazalo je da je hljeb najjeftiniji u Rumuniji i Poljskoj. Istraživanje je rađeno prije izlaska Velike Britanije iz EU, trenutno ima 27 članica.

Hljeb je definitivno najskuplji u Norveškoj (3 eura), Luksemburgu (2,20 eura), Danskoj (2 eura), na Islandu (2 eura), u Austriji (1,7 eura).

Negdje na sredini liste su Španija, Slovenija, Hrvatska, Njemačka, kao i Grčka. Poznato je da je našim turistima u Grčkoj cijena hljeba često paprena, pa se umjesto za onaj iz pekare, odlučuju za tost iz marketa.

Van Eurozone, generalno je najskuplja Švicarska, i to ne samo kada je riječ o hljebu, već i o ostalim namirnicama kao što su meso i riba.

Kipar ima najviše cijene za mlijeko, sir i jaja, a Austrija za meso i ribu, kada je riječ o članicama EU.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare