Potvrdio advokat

Odbrana Dodika poslala Sudu BiH novi zahtjev: Traže novo izuzeće sutkinje Ćosić-Dedović

Razlog je, kako se navodi, sumnja u nepristrasnost postupajućeg sudije

Advokat Goran Bubić izjavio je da je odbrana predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika poslala Sudu BiH novi zahtjev za izuzeće sudije Suda BiH Јasmine Ćosić Dedović.

Dodikov advokat Bubić je pojasnio za RTRS da je razlog za traženje izuzeća "razumna sumnja u nepristrasnost postupajućeg sudije".

"Razlog je i to što optužnica nije vraćena zbog nedostatka zakonskih elemenata optužnice, već zbog instruisanja Tužilaštva kako da popravi prvobitnu optužnicu", kaže Bubić.

Ističe da sudija može da vrati optužnicu zbog nedostajućih zakonskih elemenata, ali ne može da navodi Tužilaštvo kako da sačini opis optužnice u pogledu radnji izvršenja, kao ni u pogledu oblika saučesništva što je, kako on kaže, urađeno u ovom slučaju od strane postupajuće sudije.

Bubić je naveo i da se u aktu koji je sudija Ćosić Dedović dostavila Tužilaštvu - prejudicira odluka Tužilaštva.

Podsjećamo, Sud BiH je ranije odbio zahtjev za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović, a kao razlog u prvom zahtjevu za izuzećem, Dodik je naveo sumnje u njenu nepristrasnost.

Sutkinja Ćosić-Dedović svojevremeno je bila kandidat za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu člana Predsjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH.