princes krofne

Omiljen kolač iz djetinjstva: Ovo je jedini recept koji ćete ikada trebati za njega

Mnogi danas pribjegavaju pripremi ovog kolača u instant varijanti koju možemo nabaviti u svakoj trgovini, ali mi smo se radije odlučili za princes krofne u domaćoj radinosti.

Sastojci za tijesto

180 g glatkog brašna

3 jaja

100 ml ulja

125 ml vode

Sastojci za kremu

6 jaja

100 g šećera

1 vanilin šećer

malo ribane limunove korice

120 g gustina

prstohvat soli

500 ml mlijeka

50 g maslaca

Dodatno

šećer u prahu za posipanje

200 ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema

Prvo napravite tijesto. U posudu stavite vodu i ulje i pustite da zakipi. Smanjite vatru, dodajte brašno i dobro ga sjedinite s uljem i vodom. To „kuhanje“ brašna traje svega nekoliko minuta. Ostavite smjesu da se prohladi pa počnite dodavati jedno po jedno jaje. Možete mutiti ručno, a još bolje i lakše ići će mikserom. Kad ste tijesto dobro umutili, kašičicom (ili slastičarskom vrećicom) formirajte kuglice po papiru za pečenje. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Pecite oko 20 minuta na 200 stepena i desetak minuta na 150 stepeni. Lagano ih izvadite iz pećnice i dok su još tople prerežite ih na pola.

Nadjev možete napraviti dok se krofnice peku. Odvojite bjelanca od žumanaca pa umutite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli. Odložite sa strane. Stavite mlijeko na vatru da provri, a nekoliko kašika odvojite sa strane. Žumanca stavite u posudu u kojoj ćete kuhati kremu (neka bude s neprianjajućim dnom). Dodajte im šećer i vanilin šećer pa mikserom umutite pjenastu smjesu. Dodajte malo limunove korice i gustin, sve dobro izmiješajte i onda razrijedite s mlijekom koje ste odvojili.

U žumanca polako i pažljivo ulijevajte vrlo mlijeko neprekidno miješajući da se ne bi stvorile grudvice. Sad uzmite mikser i miksajte dok je krema na laganoj vatri da se lijepo zgusne. Kad se krema zgunsula dodajte maslac koji ste narezali na kockice. Kad se maslac otopi, maknite s vatre i lagano umiješajte snijeg od bjelanaca. Za kraj još malo miksajte najmanjom brzinom da se sve lijepo poveže.

Neka se krema dobro ohladi prije nego krenete slagati krofnice. Na donji dio prvo stavite kremu, zatim šlag koji ste prethodno umutili pa na sve stavite kapicu od tijesta. Prices krofne prije posluživanja pospite šećerom u prahu.