ako je švedski proizvođač najavio kako će prosječno njegova roba poskupjeti devet posto, u Njemačkoj je opći haos zbog Ikeinih cijena.
Ekonomija

Opći haos zbog Ikeinih cijena, neki proizvodi su skuplji i do 200 posto!

Iako je švedski proizvođač najavio kako će prosječno njegova roba poskupjeti devet posto, u Njemačkoj je opći haos zbog Ikeinih cijena. Pojedini komadi nekad omiljenog brenda poskupjeli su i do 200 posto. Poput, naprimjer, mirisnih svijeća Sinnlig koje, umjesto 0.99 eura, sada stoje 2.99.

Prodavači namještaja u Njemačkoj muče se s padom prodaje uzrokovanim drastičnim rastom cijena proizvoda među kojima prednjači Ikea, piše Bild.

Cijena police Billy još u decembru 2021. iznosila je 39.99 eura, a sada je 59.99. Verzija od punog drveta poskupjela sa 69 na 94.99 eura.

Cijena Sundvik ormara narasla je za 40 posto, okvir za krevet Neiden poskupio je s 49 na 80 eura. Prema informacijama koje donosi Bild, popularni Malm stol koji je donedavno u Njemačkoj koštao 99.99 eura sada košta 179.99.

Osim toga, Bild je otkrio i kako je Ikein okvir za krevet Nesttun u godinu dana poskupio za 130 posto. Ono što je loše za potrošače jest činjenica da u svojem službenom odgovoru na upit o visokim cijenama, Ikea nije mogla demantirati mogućnost njihova daljnja povećanja. Napomenuvši da nisu imuni na ekonomske izazove koji uključuju visoke troškove prijevoza i energije.

BVDM, njemačko udruženje proizvođača namještaj i kuhinja otkrila je kako su svoje cijene podigli i ostali proizvođači namještaja na prosječnom nivou između 20 i 30 posto. Tome je pridonijela i zabrana uvoza drva iz Rusije i Bjelorusije što je automatski podiglo cijene evropskog materijala.

Prema procjenama udruženja, njemačka je drvna industrija u 2022. zabilježila gubitak zbog smanjene potražnje koja se djelomično stabilizirala tek u novembru prošle godine. Ali ni približno na nivo od prije početka ruskog napada na Ukrajinu.

Službeni podaci o inflaciji u Njemačkoj pokazuju rast cijena u segmentu namještaja i kućanskih uređaja od prosječnih 7,1 posto.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare