Svijet

Otvoren lov na stane firme u Rusiji. Prijete im pljenidbom imovine i kaznenim progonom

McDonald's, IKEA i Apple nalaze se na popisu tvrtki koje bi Rusija mogla nacionalizirati, izvještavaju novine Izvestia, citirajući Olega Pavlova, čelnika organizacije Inicijativa javnih potrošača.

“Vladi i Glavnom tužiteljstvu poslana je lista stranih tvrtki koje se mogu nacionalizirati zbog prestanka rada u Rusiji… Do sada se na popisu nalazi 59 tvrtki, ali će se proširivati ovisno o novim izjavama stranih poduzeća.

Na popisu se već nalaze Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M i drugi”, rekao je Oleg Pavlov.

Čelnik Inicijative javnih potrošača također je napomenuo da će službenici za provođenje zakona – Ministarstvo industrije i trgovine i Rospotrebnadzor – biti uključeni u rad na ovom popisu, prenosi “Jutarnji list”.

Prema njegovim riječima, popis je otvoren, a na njemu su tvrtke koje najavljuju povlačenje iz Rusije bez davanja jamstava ruskim potrošačima.

Osim toga, precizirao je da će se prema njima provoditi upravni, kazneni i sudski postupci.

“Ukupni iznos obaveza ovih tvrtki prema građanima, državi i suradnicima veći je od šest biliona rubalja. Upravo je taj iznos jednak njihovom prihodu u Rusiji u posljednje tri godine. Tvrtkama koje se nađu na popisu sankcioniranih prijete sljedeći rizici: pljenidba računa i imovine, uvođenje vanjskog upravljanja, nacionalizacija imovine.

Također, uprava ovih poduzeća može biti kazneno odgovorna za namjerni stečaj i prijevaru u posebno velikim razmjerima”, piše Izvestia, citirajući Pavlova.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare