Svijet

Otkriveno gdje Putin skriva svoju jahtu, vrijednu 119 miliona dolara, koja bježi od sankcija

Druga po veličini superjahta povezana s Vladimirom Putinom viđena je na moru nakon sedam mjeseci.

List Forbes tvrdi da je jahta “Graceful”, vrijedna 119 miliona dolara, sada nalazi uz obalu Estonije nakon mjeseci na sidrištu u ruskoj enklavi na Baltiku, Kalinjingradu.

Forbes, naime, tvrdi, pozivajući se na fotografije snimljene 25. septembra, da jahta ruskog predsjednika sada ima novo ime. Prema časopisu, jahta se sada zove Kosatka, što na ruskom znači “kit ubica”.

Naoružana pratnja

Fotografije pokazuju da jahtu prate naoružana plovila ruske obalne straže.

Jahta Kosatka isplovila je iz njemačke luke Hamburg 7. februara, dakle prije početka ruske invazije na Ukrajinu. Američko ministarstvo finansija je 2. juna sankcioniralo jahtu zajedno s još tri druge povezane s Putinom.

Procjena je da bi konačno odredište Kosatke trebal biti luka Sankt Peterburg, u Putinovom rodnom gradu, kako ne bi bila “žrtva” sankcija.

Jahta, između ostalog, ima unutrašnji bazen koji se može pretvoriti u pozorište, potom plesni podij, heliodrom i apartmane za 12 gostiju.

Luksuzno imanje

U “opremi” je i podrum u koji se može pohraniti do 400 boca. Prema kompaniji Lurssen, jahta je isporučena vlasniku 2014. godine.

U svom istraživanju, BBC je prošlog marta objavio da jahta pripada moskovskoj kompaniji JSC Argument, koja je 2. juna dospjela na listu sankcija zajedno sa svojim jedinim dioničarom Andrejem Gasilovim.

Istraga britanske mreže pokazala je da je dotična firma prethodno dogovorila kredit s jednom od kompanija uključenih u izgradnju palate Vladimira Putina na imanju od 190.000 kvadratnih metara koje se nalazi u gradu Gelendžiku na Crnom moru.

Osim Kosatke, Putin se povezuje s najmanje pet drugih jahti: Sheherazade od 507 miliona dolara koja je zvanično u vlasništvu milijardera Eduarda Kudaynatova, Olympije od 22 miliona dolara, Chayke od 18 miliona dolara, Shellesta od 17 miliona dolara i Nege.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare