Nauka

Otkriveno ‘novo oružje’ u borbi protiv koronavirusa. Proizvode ga lame

Sićušna antitijela koja proizvode južnoameričke ljame mogla bi predstavljati novo oružje u borbi protiv koronavirusa, pokazuje istraživanje. Naučnici s Instituta Rosalind Franklin otkrili su da nanotijela – manji, jednostavni oblik antitijela koja stvaraju ljame i deve-mogu u obliku spreja za nos učinkovito ciljati virus Sars-CoV-2 koji uzrokuje Covid-19.

Kratki lanci molekula, koji se mogu proizvesti u velikim količinama u laboratoriju, značajno su smanjili simptome Covida-19 kada su se davali zaraženim životinjskim modelima, prema studiji. Nanotijela su se čvrsto vezala za virus neutralizirajući ga u laboratoriju, te bi mogla pružiti jeftiniju i jednostavniju alternativu ljudskim antitijelima uzetim pacijentima oporavljenim od Covida-19.

Ljudska antitijela korištena su za ozbiljne slučajeve tokom pandemije, ali obično ih je potrebno dati u infuziji u bolnici. “Iako je ovo istraživanje još u ranoj fazi, otvara značajne mogućnosti za korištenje učinkovitih tretmana covida-19 nanotijelima”, rekao je profesor Miles Carroll, zamjenik direktora Nacionalne službe za zarazne bolesti pri Engleskom javnom zdravstvu (PHE).

“Ovo su među najefikasnijim sredstvima za neutraliziranje Sars-CoV-2 koje smo do sada testirali na PHE-u”, rekao je Carroll. “Vjerujemo da jedinstvena struktura i snaga nanotijela doprinose njihovom značajnom potencijalu i za prevenciju i za liječenje Covid-19 i radujemo se zajedničkom radu na putu prema kliničkim studijama.” Profesor Ray Owens, voditelj proizvodnje proteina na Institutu Rosalind Franklin i vodeći autor istraživanja, rekao je: “Nanotijela imaju niz prednosti u odnosu na ljudska antitijela”.”Jeftiniji su za proizvodnju i mogu se unijeti izravno u dišne ​​putove putem raspršivača ili spreja za nos, pa se mogu sami primijeniti kod kuće, umjesto da se njihovo unošenje obavlja uz pomoć igala”.

“Ovo bi moglo biti korisno u smislu jednostavne upotrebe za pacijenata, ali također dovodi lijek izravno na mjesto infekcije u dišnom traktu.” Istraživači su uspjeli generirati nanotijela ubrizgavanjem dijela proteina šiljaka u ljamu po imenu Fifi, koja je dio pogona za proizvodnju antitijela na Univerzitetu u Readingu. Protein šiljaka nalazi se s vanjske strane virusa i odgovoran je za vezanje na ljudske stanice kako bi ih virus mogao zaraziti. Iako injekcije nisu učinile Fifi bolesnom, one su pokrenule njezin imuni sustav na borbu protiv virusnog proteina stvaranjem nanotijela protiv njega. Od ljame je uzet mali uzorak krvi i istraživači su uspjeli izlučiti četiri nanotijela sposobna za vezanje na virus. Nanotijela su zatim spojena u lance od po tri kako bi se povećala njihova sposobnost vezanja za virus. Oni su zatim proizvedeni u laboratorijskim stanicama., piše Večernji.

Studija je otkrila da su tri lanca nanotijela uspjela neutralizirati i izvorne varijante virusa Covid-19 i alfa varijantu. Četvrti lanac nanotijela uspio je neutralizirati beta varijantu virusa. Kad su hrčcima zaraženim virusom dali jedan od lanaca nanotijela, životinje su pokazale značajno smanjenje simptoma bolesti. Hrčci koji su primili tretman s nanotijelima imali su nakon sedam dana manje virusa u plućima i dišnim putovima od neliječenih životinja. Naučnici kažu da su rezultati prvi korak prema razvoju nove vrste liječenja Covid-19, koja bi se mogla pokazati neprocjenjivom kako se pandemija nastavlja.

Profesor James Naismith, direktor Instituta Rosalind Franklin, koji je pomogao u vođenju istraživanja, rekao je: “Imati lijekove koji mogu liječiti virus i dalje će biti vrlo važno, posebno jer se cijeli svijet ne vakciniše istom brzinom i ostaje rizik od pojave novih varijanti sposobnih zaobići učinak vakcine. ” Istraživački tim, koji je uključivao naučnike sa Univerziteta Liverpool, Univerziteta Oxford i PHE, sada se nadaju dobiti sredstva za pripremu kliničkih studija na ljudima. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Communication.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare