Svijet

Ove sedmice rekordan broj slučajeva korone u svijetu. WHO izdao upozorenje

Broj zaraženih koronavirusom raste alarmantnom brzinom već osam uzastopnih sedmica, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prošle je sedmice zabilježeno više od 5,2 miliona novih slučajeva, najviše u jednoj sedmici od početka pandemije, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus tokom brifinga za novinare u Ženevi.

Smrtnost se također povećala peti tjedan zaredom, rekao je, a pandemija je sada službeno odnijela više od tri miliona života. Tedros je upozorio da se tempo pandemije ubrzava.

“Trebalo je devet mjeseci da dosegnemo milion smrtnih slučajeva, četiri mjeseca da dosegnemo 2 miliona i tri mjeseca da dosegnemo 3 miliona smrtnih slučajeva”, rekao je Tedros.

Kako su rizičniji ili stariji odrasli većinom vakcinisani, glavni je direktor sugerirao da se teret širenja virusa prebacuje na mlađe osobe.

Tedros je rekao da se infekcije i hospitalizacije među ljudima u dobi od 25 do 59 godina “povećavaju alarmantnom brzinom”, vjerovatno zbog novih sojeva i povećane socijalizacije među mladima.Povezani postovi: