Svijet

Ovo je rezidencija u kojoj će se lice uz lice susresti Biden i Putin 16. juna

Gorki sporovi oko miješanja u izbore, cyber napada, ljudskih prava i Ukrajine prekidaju se zbog njihovog prvog sastanka licem u lice otkako je Joe Biden 20. januara stupio na dužnost. Strateška nuklearna stabilnost i regionalni sukobi bit će na stolu. Joe Biden rekao je da će pritisnuti Vladimira Putina da poštuje ljudska prava.

Putin je prošlog petka rekao da očekuje da će razgovori biti održani u pozitivnoj atmosferi, iako ne očekuje nikakav iskorak.

Dodao je da su navodi da ruski hakeri stoje iza cyber napada koji je poremetio proizvodnju mesa u Sjevernoj Americi i Australiji pokušaj izazivanja političke prepirke uoči samita, javila je novinska agencija Interfax.

Diplomatski izvori očekuju potvrdu mjesta u Ženevi kasnije u srijedu. Švicarska policija i vojska zatvorili su dva parka koja okružuju vilu La Grange i postavili barikade i bodljikavu žicu.

PROČITAJTE  Pao mali avion u Rusiji, poginulo sedam padobranaca

Neutralna Švicarska, koja se nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji zbog njenog pripajanja regiona Krim 2014. Ukrajini, snažno je lobirala da se održi prvi veliki samit u alpskoj zemlji u posljednjih nekoliko decenija.

U doba hladnog rata, američki predsjednik Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačov održali su svoj prvi samit u Ženevi u novembru 1985. godine i složili se da nastave sa smanjenjem svojih nuklearnih arsenala.

U Ženevi 2009. godine američka državna sekretarka Hillary Clinton dala je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu žutu kutiju na kojoj je crveno dugme „resetovanje“, što simbolizuje poboljšane veze za vreme predjsednika Baracka Obame. Ali riječ „resetovanje“ pogrešno je prevedena u rusku riječ za „prekomjerno punjenje“, stvarajući neprijatan trenutak.

PROČITAJTE  Biden: ‘Putinu sam dao do znanja preko kojih stvari nećemo preći. Zadnje što želi je hladni rat‘

Klasična vila nalazi se u parku uz lijevu obalu. Prošaran drvećem sekvoje, grmljem ruža i drevnim fontanama, park nudi zapanjujući pogled na Ženevsko jezero i jedrilice.

Švicarska zastupa američke interese u Iranu od islamske revolucije 1979. godine, često olakšavajući premještanje zatvorenika između dva neprijatelja. Poreska pitanja će se vjerovatno pokrenuti nakon što je Biden u aprilu Švicarsku nazvao „fiskalnim rajem“.Povezani postovi: