osebujan život

Princezu Margaret zvali su crnom ovcom kraljevske porodice: Pravila je skandale, završila u kolicima i osmislila vlastiti pogreb

Princeza Margaret, sestra pokojne kraljice Elizabete II, često je privlačila pažnju skandalima i punila britanske tabloide zbog svog osebujnog načina života. Prije svoje smrti 2002. godine, imala je nekoliko moždanih udara te bila prikovana za invalidska kolica.

Posljednji udar uzrokovao je probleme sa srcem i ljekari je nisu mogli spasiti. Umrla je u 72. godini, u snu.

Nije se udala do svoje 30. godine

Jedina sestra britanske kraljice Elizabete II vodila je raskalašen život kojeg su obilježili alkohol, zabave i dugačak popis ljubavnika. Naime, od nje se nikad nije očekivalo da bude kraljica pa je mogla iskoristiti više slobode u svom osobnom i profesionalnom životu. Sve do svoje 30. godine Margaret je bila jedna od najpoželjnijih neudanih djevojaka s dvora.

Iako je bilo puno udvarača njezino srce osvojio Peter Townsed, koji je bio čovjek od povjerenja njenog oca. Navodno su se počeli viđati dok je Peter još bio u braku s prvom suprugom Cecil Rosemary Pratt, od koje se razveo 1952. godine. Samo godinu dana kasnije zaručio se s Margaret.

No, to nije odobravala Engleska crkva te su zaruke bile brzo odgođene, a brak im nisu dopustili. Vjeruje se da se nikad nije oporavila od te ljubavi.

Udala se 1960. za diplomanta Cambridgea i uspješnog fotografa Anthonyja Armstrong-Jonesa. Rodila je kćer i sina, no razveli su se 18 godina nakon. Nakon razvoda, princeza je imala i operaciju u kojoj su joj uklonili dio pluća no svejedno je nastavila pušiti cigarete.

Iako se trudila nastaviti biti aktivna i obavljati kraljevske dužnosti, zdravlje joj se pogoršavalo. Posljednji put prije smrti u javnosti se pojavila na proslavi 101. majčinog rođendana.

Uz princezu u bolnici 'Kralja Edwarda VII' u Londonu, bili su njezina kći i sin, Lady Sarah Chatto i Lord Linley.

"Mnogim ljudima je princeza Margaret bila crna ovca njene generacije kraljevskih porodica. No ta reputacija joj nije nužno smetala", pisalo je u njezinoj osmrtnici u New York Timesu.

Pogreb bez pompe

Naime, britanski mediji su pisali kako je princeza Margaret još za života isplanirala vlastiti pogreb do najsitnijih detalja. Kasnije je kraljevski dvor potvrdio kako je princeza lično režirala vlastiti pogreb, izrazivši želju da to bude privatan pogreb, bez velike pompe i u kraljevskoj kapeli Sv. Georgea u Windsoru.

"Princeza Margaret je kremirana, jedna od prvih članica kraljevske obitelji, jer je željela biti pokopana između svojih roditelja, a između je bilo mjesta zapravo samo za pepeo", prenosi The Guardian.