Životni stil

Pripremite za iftar: Punjeni patlidžani

Punjeni patlidžani

Ramazan je mjesec u kojem se mnogo pažnje i vremena pridaje pripremi hrane za iftar i sehur. Običaj je da postači jedu više vrsta hrane. Ako vam ponestaje ideja šta spremati za iftar, punjeni patlidžani su odličan izbor. Hranjivi su, ukusni, a nutritivno se radi o idealnoj kombinaciji mesa i povrća.

Sastojci

2 velika ili 4 manja patlidžana

sok od polovine limuna

4 kašičice maslinovog ulja

400 g mljevenog mesa

2 glavice luka

3 čehna bijelog luka

1 kašičica začina

biber, so, peršin,

2 žumanca

100 g sira (edamer)

Priprema

Patlidžane operite, prepržite po duljini napola, izdubite sredinu, posolite i ostavite da odstoje.

Zatim ih osušite papirnatim ubrusom, pospite ih limunovim sokom da ne potamne pa ih stavite na ugrijano ulje i pržite desetak minuta. Izvadite ih i stavite u vatrostalnu posudu.

Na istom ulju ispržite sitno sjeckani luk, mljeveno meso, bijeli luk, a zatim dodajte sitno izrezanu sredinu patlidžana, začin, biber, so i zalijte vodom.

Dinstajte dok meso ne omekša. Na kraju umiješajte peršin i 2 žumanca.

Tim nadjevom napunite patlidžane, pospite ribanim sirom i pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni.