Svijet

Prvi susret nakon razdora: Prinčevi William i Harry hodali odvojeno iza kovčega, momenat na kraju sahrane sve dirnuo

Dirljiva ceremonija opraštanja od princa Philipa, koji je preminuo prošle sedmice, zapravo postala je intrigantan kraljevski događaj kada je riječ o njegovim unucima Harryju i Williamu.

Nakon što je već unaprijed najavljeno da braća neće hodati jedan pored drugog do kapele, kako bi se umanjila nelagodnost zbog Harryjeve odluke da se povuče iz kraljevskih dužnosti prošle godine, našli su se iza princa Charlesa i princeze Anne, ali ne rame uz rame.

Nakon što je kovčeg unesen u kapelu, William je zauzeo mhesto sa desne strane, a Harry odmah iza njega, a zatim su ceremoniju nastavili da prate pognutih glava.

William i Kate su u suzama zauzeli mjesta sa jedne strane, dok je Harry sjedio sam.

Zanimljiv trenutak se desio nakon sahrane, kada su braća izašla ispred kapele i razgovarala. Hodali su zajedno nekoliko stotina metara od kapele do zamke Windsor. Ovo je prvi javni susret braće nakon Mexita, kada je Harry sa suprugom napustio Veliku Britaniju.

Razlog ove odluke, ali i prašine koja se podigla u javnosti, zapravo je prisustvo princa Harrya i šta to znači za budućnost monarhije.

Za njega, ovo je prvi dolazak iz SAD-a otkako se povukao sa kraljevskih funkcija i u Veliku Britaniju, kako bi prisustvovao sahrani svog dede.

Njegova supruga Meghan Markle navodno nije došla jer nije željela biti u centru pažnje na ovako važnom događaju za kraljevsku porodicu, pa je ceremoniju odlučila da prati iz svog doma u Americi.

Meghan i princ Harry su odali poštu princu Philipu vijencem, položenim na kovčeg.Povezani postovi: