Vijesti

Raport otkriva: Nakon šokantnog pisma anesteziologa zatvara se respiratorni centar KCUS-a!?

Nakon brojnih šokantnih svjedočenja porodica preminulih i preživjelih, Posebni respiratorini centar KCUS-a uskoro će biti zatvoren.

Kako saznaje Raport, prva faza već će biti gotova do srijede.

No, krenimo redom.

Posebni respiratorni centar na KCUS-u otvoren je 5. marta, nakon što je Vlada KS naredila širenje bolničkih kapaciteta za covid-pacijente.

Uprava KCUS-a donijela je odluku da se PRC otvori u prostorijama tzv. Stare hirurgije, a u sklopu njega formiran je i odjel intenzivne njege.

Ovaj odjel stigao je u centar pažnje nakon što je Raport objavio da se u njemu koriste tzv. malina respiratori, a dodatno je pod lupu stigao nakon što su anesteziolozi upitili dopis upravi u kojem se žale na katastrofalne uvjete i pogubnost korištenja malina respiratora.

Podsjetit ćemo na dijelove iz pisma:

U cilju zaštite života i zdravlja uposlenika, prema svim smjernicama potrebno je omogućiti 3 zone (crvenu, narandžastu i zelenu), jasno ograničene i definisane. Po trenutnoj prostornoj organizaciji u Posebnom respiratornom centru (PRC), pristup zelenoj zoni je omogućen isključivo prolaskom kroz tzv. narandžastu zonu koja je u bliskoj komunikaciji s crvenom zonom, pri čemu također nisu zadovoljeni osnovni uslovi za donning/doffing PPE. Stoga je neophodno da se hitno konsultuju epidemiolozi i arhitekti kako bi se riješio taj problem, jer je ovo jedan od razloga evidentnog drastičnog porasta zaraženih uposlenika naše Klinike od kako je otvoren PRC.

S obzirom na veliku dinamiku izmjene ovih pacijenata uz visoku frekvencu svakodnevne izmjene osoblja, neophodno je odmah omogućiti minimum tehničke opremljenosti kako se ne bi gubilo dragocijeno vrijeme koje nemamo, izbjegla mogućnost pogrešne identifikacije pacijenata, te stvorio minimu uslova za praćenje stanja pacijenata i sprovedbu ordinirane terapije. Trenutno, dok smo u crvenoj zoni, nemamo ništa.

Nama je jasno, što pokazuje i vaš ignorantski stav prema nama a i našim sugestijama, da nije bitno naše zdravlje i dobrobit te da ne postoji volja da se omoguće minimalno podnošljivi uslovi rada. Osoblje Klinike za anesteziju i reanimaciju već godinu dana kontinuirano radi sa najtežim Covid-19 pacijentima, anesteziolozi osim svog posla rade posao medicinske sestre, hrane pacijente, održavaju higijenu, presvlače itd., svjedočimo svakodnevno velikom broju ljudi koji se grčevito bore za dah, brojnim smrtnim slučajevima, što rezultira sveprisutnim burn-out sindromom medu osobljem, koji je dodatno pojačan činjenicom da se iz nekog razloga već godinu dana nije uvažio niti jedan prijedlog koji su bili isključivo u funkciji bolje organizacije posla i dobrobiti za pacijente.

Kontinuirano upozoravamo, i opet naglašavamo, da se mora podići nivo higijene prostorija i pacijenata povećanim brojem higijeničarki, sredstava za higijenu i dezinfekciju koji moraju biti dostupni uz svakog pacijenta.

Kompletno pismo pročitajte OVDJE.

Nakon ovih šokantnih detalja i nakon brojnih svjedočenja pacijenata i njihovih porodica u sve su se uključila Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS.

Međutim, iako istraga još uvijek traje, prošle sedmice stigao je dopis, koji prema saznanjima Raport, potpisuje dr. Nermin Granov, šef hirurških disciplina.

Prema tom dopisu PRC mora biti rasformiran do kraja ove sedmice, a kako saznajemo već u srijedu se zatvara veći dio PRC-a tako da ostaje samo intenzivna njega. Zvanični razlog je – smanjenje broja zaraženih.

No, svemu ovome je, prema našim informacijama, prethodila akcija menadžmenta KCUS-a.

Kako nam je rečeno, dvije potpisnice ovog pisma već su preraspoređene (po kazni) sa svojih pozicija. Jedna od njih je anesteziolog Lejla Vidović, koja je po svom priznanju jedna od potpisnica famoznog dopisa.

Ona je, kako nam je rečeno, prebačena na Neurohirurgiju, a Vidović je odmah zatim otišla na odmor.

Pored toga, Uprava na čelu sa Sebijom Izetbegović već danima, užurbano printa određen dio dokumentacije dok se drugi sklanja!?

Raport je u nekoliko navrata pisao da je najveći problem respiratornog centra ustvari kisički sistem.

Upravo u tom segmentu brojna pitanja su ostala nerazjašnjena, a već smo ih postavljali:

  • Postoji li i zašto ne ovjereni projekt o postavljanju novih kisičkih instalacija?
  • Postoje li dokazi o pročišćavanju starih instalacija u Respiratornom centru na Staroj hirurgiji, prije puštanja u upotrebu. Prema našim saznanjima, one su bile blokirane, odnosno van funkcije od 2014.
  • Jesu li uzeti negativni brisevi iz utičnica na koje su prikopčani respiratori
  • Je li urađena projektna dokumentacija i tražena građevinska dozvola za projekt pregrađivanja, odnosno rekonstrukcije Respiratornog centra na Staroj hirurgiji.
  • Ko je izvodio radove na instalaciji razvoda novog kisika i ko je iskontrolirao njihov rad prije puštanja u funkciju?

Ukoliko se PRC zatvori prije nego inspektori utvrde činjenično stanje, prije intervencije menadžmenta, teško je očekivati da ćemo ikad saznati odgovore.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare