Politika

Raport u posjedu šokantnog dokumenta: Kisički sistem pred kolapsom! Podhrastovi imaju kapacitet za 17 respiratora

 Informacije Raporta o tome da je snabdijevanje kisikom na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi pred kolapsom, potvrđuje dopis koji smo dobili od našeg izvora iz Kabineta generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Alarmantno stanje rezultat nehata

Naime, Raport je prvo objavio pismo ljekara koji rade na KCUS-u, i to na Klinici Podhrastovi, gdje su smješteni teški pacijenti oboljeli od koronavirusa, U tom pismu se navodi da je snabdijevanje kisikom problematično te da je zbog toga bilo čak i fatalnih slučajeva.

Iz KCUS-a su potom saopćili da se radi o internom dokumentu koji je zloupotrijebljen te da ga uopće nisu pisali uposlenici koji rade u izolatoriju.

Tragom te informacije kontaktirali smo kasnije kompaniju Messer, čiji direktor nam je potvrdio da postoje određeni problemi, te da je potrošnja kisika enormno povećana.

Međutim, Raport je došao u posjed dopisa, tačnije odgovora na upit direktorice Sebije Izetbegović, u kojem se potvrđuje da je stanje alarmantno i da je to rezultat nehata menadžmenta!

Dopis koji je stigao kao odgovor direktorici Izetbegović

Odgovor na upit direktorice Izetbegović poslat je 5. novembra, dakle nekoliko sedmica nakon objave Raporta da postoji problem, zbog čega je reagirala i Skupština Kantona Sarajevo, čiji su zastupnici tražili odgovore.

Iz odgovora se može zaključiti da Izetbegović pita zbog čega je sistem snabdijevanja kisikom problematičan i koliko bi koštala rekonstrukcija tog sistema.

Menadžment nije konsultirao struku

Odgovor koji potpisuje Muhamed Kadrić, rukovodilac Tehničkog sektora KCUS-a je šokantan.

PROČITAJTE  Ove tri stranke bi mogle podržati kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH

On navodi da kako je ova služba desetkovana kadrom i to iz razloga što je šef Mašinske sluđbe pozitivan na Covid-19 i već 20 dana na bolovanju, kao i jedan radnik koji radi na poslovima „mehaničar na održavanju medicinskih i tehničkih gasova“, dva su radnika bila u samoizolaciji dok je jedan čekao rezultate.

Potom on iznosi podatak da je „procjena pokazala da je kisički sistem na Podhrastovima kapacitiran na maksimalno 17 respiratora“! Iz medijskih istupa direktorice Izetbegović znamo da se na Podhrastovima nalazi i do 100 pacijenata!

„I pored smanjenog kadrovskog kapaciteta, prvu preliminarnu stručnu procjenu su uradili inžinjeri Tehničkog sektora – Mašinska služba na osnovu pogonskih parametara postojećeg kisičkog postrojenja koji ukazuju na to da je kapacitet sadašnjeg postrojenja dovoljan za max. 17 respiratorskih mjesta dakle znatno manji od potrebnog, usljed čega dolazi do poremećaja u snabdijevanju kisikom“, navodi se u dopisu.

Dalje se objašnjava da su problemi i nastali kada se sistem preopteretio.

„Objekat Podhrastovi je projektovan za kisičnu potporu pacijenata, problemi su se javili ubacivanjem većeg broja aparata koje je dovelo do opterećenja kisične stanice“, ističe se u dopisu.

Zanimljivo je da se u odgovoru navodi i krivac za kolaps ovog sistema, odnosno njegovo preopterećenje. Naime, iz ove službe eksplicitno navode kako ih niko od menadžmenta nije konsultirao o tome da li trenutni sistem može podnijeti povećanje broja pacijenata i šta bi trebalo uraditi po tom pitanju!

PROČITAJTE  Preksinoć se ubila djevojčica u Sarajevu. Pitali smo stručnjake kako pomoći djeci

„Prilikom povećanja respiratornih mjesta niko sa Klinike nije nas konsultovao da li postojeća instalacija može podnijeti toliko mjesta i došlo je do oscilacija u pritisku kisika“, kaže se u šokantnom dopisu.

Koliko košta rekonstrukcija i zašto se sve tek sad ispituje?

U drugom dijelu dopisa daje se odgovor o finansijskoj konstrukciji odnosno koliko bi koštala rekonstrukcija kisičke mreže.

„Finansijsku procjenu koštanja projekta ne možemo znati dok se ne angažuje stručna firma, koja se bavi isključivo projektovanjem instalacija medicinskih gasova, koja će na osnovu uputa od strane Klinike i Tehničkog sektora kao i dosadašnjih saznanja izvršiti detaljnu analizu stanja i u konsultaciji sa stručnim kadrom Tehničkog sektora izraditi projektnu tehničku dokumentaciju rekonstrukcije kisičkog postrojenja zadovoljavajućeg (potrebnog) kapaciteta. Ulazne parametre maksimalni broj pacijenata koje će koristiti kiseonik je obaveza osoblja izolatorija“, navodi se na kraju dopisa.

Iz ovoga dopisa je u potpunosti jasno da su navodi o problemima sa kisikom na klinici gdje se smještaju najteži pacijenti oboljeli od koronavirusa tačni. Međutim, postavlja se pitanje, zašto je menadžment KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović čekao 7 mjeseci da ovo pitanje istraži i problematizira? Dodatno je pitanje zašto se o tome javnost ne obavještava nego se, suprotno od toga, cijeli problem negira!?

S obzirom na to da su zastupnici Skupštine KS nakon pisanja Raporta zatražili i zvanične informacije o ovom problemu bit će zanimljivo čekati odgovore nadležnih s KCUS-aPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare