BHDoktor

Redovna konzumacija popularne jesenske namirnice potiče mršavljenje i jača imunitet

Mandarine su jesenska supernamirnica, ali osim odličnog okusa koji osvježava, ovaj prirodni slatkiš ima mnoge prednosti zbog kojih ćete poželjeti jesti ih još češće. Naime, istraživanja pokazuju da redovna konzumacija mandarina ima benefite za naše zdravlje, tjelesnu formu, ali i izgled.

Samo jedna mandarina osigurava gotovo trećinu dnevne potrebe za vitaminom C, a sadrži i aktivne spojeve koji doprinose svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. No to nije sve. U nastavku vam donosimo još dobrobiti ove namirnice.

Jačaju imunitet
Kao što svi dobro znamo, mandarine su veoma bogate vitaminom C, antioksidansom koji sprječava širenje hemikalija koje oštećuju zdrave ćelije u organizmu, a samim time održavaju imunitet snažnim.

Pospješuju rast kose
Osim vitaminom C, mandarine su bogate i vitaminima B i E koji pomažu pri očuvanju zdravlja i ljepote vaše kose. Budući da pomažu kosi da bude što zdravija, ona raste mnogo brže.

Održavaju zdravlje probave
Zahvaljujući vlaknima, mandarine su odlične za održavanje zdravlja probavnog sistema, a isto mogu zahvaliti i topivim vlaknima. Naime, topiva vlakna tvore takozvani ”gel” u probavnom traktu koji dovodi vodu u crijeva kako bi omekšao stolicu, potencijalno olakšavajući pražnjenje crijeva. Isto tako pomažu kod zatvora i bolnih grčeva, ali i reguliraju stolicu.

Smanjuju rizik od raka
Dokazano je da mandarine mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre. Naime, karotenoidi prisutni u mandarinama zbog visoke koncentracije vitamina A dokazano smanjuju rizik od raka, a sok od mandarine zna se davati pacijentima s hepatitisom C. Osim toga, ovo zdravo voće pomaže i u sprječavanju karcinoma dojke.

Održavaju pravilan rad srca
Mandarine su posebno zdrava hrana za srce. Naime, flavonoidi i antioksidativni spojevi koje sadrže mogu pomoći u ubrzanju cirkulacije i održavanju arterija čistima, što pomaže pri očuvanju zdravlja srca.

Pomažu pri mršavljenju
S obzirom na to da sadrže značajan izvor vlakana, održavaju želudac punim duže vrijeme te tako smanjuju želju i potrebu za unošenjem više hrane, mandarine pomažu pri mršavljenju. Doktori su otkrili da konzumiranje mandarina pomaže u smanjenju inzulina pa se njihovi šećeri ne skladište kao masti, već se pretvaraju u energiju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare