Kraj jedne ere

Ronaldove riječi bole svakog ljubitelja fudbala: Rivalstvo s Messijem je gotovo…

Cristiano Ronaldo (38) igra u Saudijskoj Arabiji za Al-Nassr, a Lionel Messi (36) u SAD-u za Inter Miami. Ova dva fudbalska majstora, koja se često spominju kao dvojica najboljih igrača svih vremena, polako dolaze u suton karijere.

Međutim, klasa je klasa, a ovaj duo to pokazuje i duboko u tridesetima. Ronaldo je ovog ljeta osvojio Arapski kup prvaka s Al Nassrom, a Messi je predvodio Inter Miami u osvajanju Leagues Cupa. Argentinac je ove sezone na statistici od 11 golova i pet asistencija u 11 utakmica za Inter.

Nešto stariji Ronaldo nije u puno lošijoj formi. Nakon četiri gola najbolji je strijelac (šest golova) i asistent (četiri) saudijske lige, koja je u ljetnom prijelaznom roku dovela brojne europske zvijezde. Legendarni Portugalac komentirao je odnos i rivalstvo s Messijem koje je obilježilo nogometnu historiju.

"Ne smatram da je naš odnos takav, rivalstvo je gotovo. Bilo je dobro, gledatelji su obožavali taj spektakl", komentirao je Ronaldo, a zatim apelirao na kulturno ponašanje među navijačkim stranama…

"Oni koji vole Cristiana Ronalda ne moraju mrziti Messija, i obrnuto. Obojica smo imali odlične karijere, promijenili smo tok nogometne historije. Poštuju nas širom svijeta, to je najvažnije. On je otišao svojim putem, a ja svojim, nije bitno što igramo izvan Europe."

Drago mu je, ali nisu prijatelji

Drago mu je što obojica igraju sjajan fudbal uprkos poznim godinama.

"Po onome što sam vidio, ide mu odlično, kao i meni. Naše ostavštine nastavljaju živjeti, ali ne smatram da smo nekakvi rivali. Mnogo smo puta zajedno dijelili pozornicu, dugih 15 godina. Neću reći da smo prijatelji, nikad nismo večerali zajedno, ali profesionalci smo, kolege, i poštujemo jedan drugoga", zaključio je Ronaldo.

Ronaldo i Messi jedini su fudbaleri koji su službeno u svojim karijerama zabili preko 800 golova, a skupa su osvojili 79 trofeja. Teško je riječima dočarati njihove uspjehe o kojima će se još dugo pričati.