Dao i rok

Schmidt najavio i nove odluke: Ako to političari ne urade, ja imam sve spremo u ladici

Schmidt u Srebrenici (Foto: AA)

Christian Schmidt danas je u Srebrenici objavio da je iskoristio bonske ovlasti kako bi proširio rad Memorijalnog centra u Srebrenici.

Nakon toga, Schmidt je najavio i nove izmjene ukoliko političari problem ne riješe sami. A to se odnosi na to da se ratni zločinci uvedu u kaznenu evidenciju.

"Novi set odluka imam u svojim ladicama. Pozivam vlasti BiH da u svoje ruke uzmu stvar i ako bude prepreka ja sam spreman da stavim svoj potpis.

Ovdje podrazumijevam unošenje podataka u kaznene evidencije o ljudima koji su osuđeni za genocid.

Ne može se tolerisati činjenica da takvi ljudi ne budu upisani u odgovarajuće evidencije i da sve prođe kao da se ništa nije desilo", naveo je Schmidt.

Kao drugu odluku koju je donio istakao je onu o zabrani imenovanja na javne funkcije osoba koje su osuđene za ratne zločine.

"Druga odluka se odnosi na zabranu imenovanja na javne funkcije svih osoba koja su osuđena za ratni zločin i zabranu dodjeljivanja nagrada i odlikovanja takvim licima.

Neke stvari će uslijediti i dalje, uključujući i aktivnosti koje se tiču ostvarenja štete ili naknade za žrtve ratnih zločina", rekao je Schmidt.

Nije se tu zaustavio. Najavio da će učiniti sve da se provedu reforme iz Pribeovog izvještaja kada je u pitanju pravosuđe BiH.

"Također, želim reći što se tiče Pribeovog izvještaja iz 2019. godine, razgovarao sam s EU i sa predstavnicima Međunarodnog suda u Haagu. Ja ću dati sve od sebe da se te stvari implementiraju do kraja ove godine.

Neka ovo bude doprinos onima koji su poginuli i onima koji su ostali iza njih i onima kojima se do današnjeg dana nisu rješila pitanja koja oni postavljaju da se rješe", rekao je Schmidt.