Životni stil

Sezonsko osvježenje: Recept za sočni cheesecake s okusom limuna

Da se sir i limun vole, nije tajna, a uz malo tradicionalnog italijanskog likera od limuna torta koja vam je možda već i dosadila dobit će pravo sezonsko osvježenje.Ako vam oblik torte i ritual izrezivanja prve kriške iz kruga ne odgovaraju iz bilo kojeg razloga, recimo ako želite desertom ponuditi goste dva dana zaredom, jednostavno je napravite u pravokutnom kalupu i voilà. Dobili ste cheesecake s okusom limuna.

Ovaj recept samo je malo izmijenjen klasični recept za cheesecake. Biskvit od gotovih keksa i jednostavna krema od sira. Pa će i ova torta biti gotova vrlo brzo, za dvadesetak minuta. Ipak, suzdržite se od kušanja čim je izvadite iz pećnice i pustite da se dobro ohladi i poveže.

Sastojci za cheesecake s okusom limuna:

Za biskvit:

  • 240 g keksa od cjelovitih žitarica, izmrvljenih
  • 50 g šećera
  • 125 g maslaca, omekšalog
  • naribana korica jednog limuna

Za kremu:

  • 500 g krem sira
  • 135 g šećera
  • 25 g ekstrakta vanilije
  • 120 ml limoncella
  • 2 jaja

Priprema torte od limuna s limoncellom:

Zagrijte rernu na 175 °C. Obložite lim za papirom za pečenje.

U posudi pomiješajte smrvljene kekse, šećer i naribanu limunovu koricu. Dodajte omekšali maslac, miješajte dok smjesa ne postane jednolična i utisnite je u kalup za pečenje. Pecite 8 minuta ili dok biskvit ne porumeni. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U visokoj posudi miksajte srednjom brzinom krem sir, šećer i vaniliju dok se ne sjedine. Dodajte limoncello i nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka. Dodajte cijela jaja i miksajte još malo. Kremu izlijte na ohlađeni biskvit i pecite 20 minuta ili dok se nadjev ne zgusne. Hladite na sobnoj temperaturi oko sat vremena i onda još najmanje dva sata u frižideru.

Po želji pospite šećerom u prahu i ukrasite svježim ili ušećerenim kriškama limuna.

Uživajte i ponovite!