sastanak u rusiji

Šta su smislili Kim i Putin? Zapad zabrinut vojnom saradnjom Moskve i Pyongyanga

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un boravio je prošle sedmice u posjeti Rusiji

Američki državni sekretar Antony Blinken i njegove južnokorejske i japanske kolege izrazile su "ozbiljnu zabrinutost" zbog razgovora o vojnoj saradnji između Rusije i Sjeverne Koreje, uključujući moguću trgovinu oružjem, saopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje.

Blinken, ministar vanjskih poslova Južne Koreje Park Jin i japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa složili su se da će na kratkom sastanku odlučno odgovoriti na sve akte koji ugrožavaju regionalnu sigurnost kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, navodi se u saopćenju ministarstva.

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un boravio je prošle sedmice u posjeti Rusiji. Razgovarao je tada o vojnoj saradnji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Američki i južnokorejski zvaničnici izrazili su zabrinutost da je samit imao za cilj da omogući Rusiji da nabavi municiju od Sjevera kako bi dopunila svoje sve manje zalihe za rat u Ukrajini.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol kazao je u srijedu da bi to bila "direktna provokacija", ako bi Rusija pomogla Sjevernoj Koreji da poboljša svoje programe naoružanja u zamjenu za pomoć za njen rat u Ukrajini, i da Seul i njegovi saveznici neće stajati skrštenih ruku, prenosi Reuters