Dobre navike

Kako napraviti kafu na zdrav način

Tokom godina kafi su se pripisivala brojna gotovo ljekovita svojstva, od produženja životnog vijeka do smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2, no nova studija sugerira da način pripreme vaše šolje dnevnog užitka može biti jednako bitan kao i ono što iz nje pijete.

Studija objavljena u European Journal of Preventive Cardiology proučavala je navike ispijanja kafe kod 508.747 muškaraca i žena u dobi između 20 i 79 godina i otkrila je da je konzumiranje nefiltrirane kafe povezano s većim postotkom srčanih bolesti i preuranjene smrti.

Norveška studija analizirala je podatke prikupljene tokom 18 godina, u periodu od 1985. do 2003. godine, i oslanjala se na slučajeve konzumiranja kafe i povezanosti s pojavom kardiovaskularnih bolesti.

Prema Aageu Tverdalu, autoru ove studije, on i njegovi koautori željeli su proučiti utjecaj različitih metoda pripreme kafe na zdravlje srca jer bi to mogao biti jedan od faktora koji otkriva zašto na neke ljude ispijanje kafe utječe pozitivno, a na druge negativno.

Istraživanje je pokazalo da spojevi u nefiltriranoj kafi, nazvani diterpeni, konkretno cafestol i kahweol (dvije vrste kafenih ulja), mogu povisiti nivo LDL ili lošeg holesterola.

Nefiltrirana kafa definirana je kao piće napravljeno od "mljevenih zrna kafe (koja) se kuhaju u vodi koja je blizu ključale".

Više od polovine učesnika (59%) preferiralo je filtriranu kafu, 20% je pilo nefiltriranu kafu, 9% je konzumiralo obje vrste i 12% nije uopće pilo kafu. Muškarci koji su pili nefiltriranu kafu "imali su višu smrtnost od muškaraca koji nisu pili kafu", a žene koje su pile sve vrste kafe imale su "značajno nižu" smrtnost od srčanih bolesti.

"Među potrošačima kafe referentna grupa koja je konzumirala od 1 do 4 šolje filtrirane kafe bez mlijeka dnevno imala je najmanju smrtnost, a najveću smrtnost imala je skupila koja je pila 9 šolja nefiltrirane kave dnevno", navodi se u studiji.

Ovi rezultati nisu iznenadili istraživače, kao ni dijetetičarku Whitney Linsenmeyer, glasnogovornicu Akademije za prehranu i dijetetiku i docenticu nutricionizma na Univerzitetu Saint Louis. Svi oni daju prednost filtriranoj kafi, koju smatraju zdravijom, navodi Today.

"Generalno se American Heart Association slaže da umjereno konzumiranje kafe ne djeluje štetno i čak može smanjiti rizik od srčanih bolesti", istaknula je Linsenmeyer.

Također, stručnjaci se slažu da je uvijek najbolji odabir piti kafu bez dodataka poput šećera i mlijeka.