Magazin

Stvoreni za umakanje: Recept za meka slatka peciva koja Španci obožavaju

Fartons, slatka i meka duguljasta peciva kakva se u Španiji jedu za doručak, potječu iz Valencije, preciznije iz grada Alboraya

Fartons, slatka i meka duguljasta peciva kakva se u Španiji jedu za doručak, potječu iz Valencije, preciznije iz grada Alboraya. Stvoren za umakanje, fartons se poslužuje uz kremasto piće od tigrastog oraha koje se naziva horchata.

U Španiji su tigrasti orasi poznati kao chufas, a danas se, osim u slastičarnicama i kafićima, popularno piće pijucka i u horchaterijama, nerijetko posluženo uz mirisna slatka peciva. No fartons je slastan i uz šoljicu kafe, kakaa ili toplog mlijeka. Popularno slatko pecivo možete jednostavno pripremiti i kod kuće bez kompliciranih sastojaka.

Sastojci za fartons:

  • 300 g brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 1 jaje
  • 60 ml mlake vode
  • 50 ml suncokretova ulja
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica soli

Za glazuru

  • 100 g šećera u prahu
  • vode prema potrebi

Priprema fartonsa:

  1. Kvasac pomiješajte s malo tople vode pa stavite na stranu. U zdjeli pomiješajte brašno, so i šećer. Zatim dodajte jaje, ulje i kvasac. Miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine.
  2. Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte krpom pa ostavite dok mu se volumen ne udvostruči.
  3. Pospite malo brašna na radnu površinu pa izvadite tijesto iz posude i mijesite ga nekoliko minuta na pobrašnjenoj podlozi. Izrežite ga na jednake dijelove pa napravite loptice od otprilike 50 grama. Zatim jednu po jednu razvaljajte i zarolajte u duguljasti oblik.
  4. Tijesto stavite u lim obložen papirom za pečenje pa prekrijte krpom i ostavite da odstoji dok se ne udvostruči. Ako se peciva i zalijepe tijekom pečenja, kasnije ćete ih lako odvojiti. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni oko 15 minuta.
  5. Šećer u prahu stavite u malu posudu ili šoljicu pa dodajte kašičicu po kašičicu vode miješajući dok ne dobijete jednoličnu glazuru. Vruća peciva izvadite iz rerne pa kistom premažite glazuru i ostavite da se ohlade.