BHDoktor

Svijet je poludio za ovom namirnicom: Stručnjaci tvrde da je nevjerovatno zdrava zbog dva sastojka

grčki jogurt

Jedna od namirnica koju svi nutricionisti snažno preporučuju, bez obzira želite li izgubiti kilograme, poboljšati probavu ili održati cjelokupno zdravlje, je grčki jogurt. Prije desetak godina nismo ni znali za njega, a oni koji su ga konzumirali u Grčkoj opisivali su ga kao izrazito gust jogurt. Međutim, ova namirnica se pokazala izuzetno korisnom.

Što čini grčki jogurt tako izvrsnim? Jednostavno, grčki jogurt ima znatno više proteina i mnogo manje šećera od "običnog" jogurta. Razlog tome leži u načinu proizvodnje. Glavne sirovine su ovčje ili kravlje mlijeko, a onaj koji možete pronaći u našim trgovinama obično je napravljen od kravljeg mlijeka.

Razlika između grčkog jogurta i drugih vrsta jogurta je u tome što se grčki jogurt cijedi, uklanjajući sirutku i dobiva se kremasta, gušća tekstura. Veći udio proteina i manji udio šećera, što su njegove glavne prednosti, proizlaze iz tog postupka cijeđenja.

Visok udio proteina pomaže da se osjećate duže sitima, a također obiluje probioticima koji podržavaju probavu. Nešto viši sadržaj masti može zabrinuti one koji vode računa o zdravlju, ali postoje verzije sa smanjenim ili bez sadržaja masti za one koji preferiraju prehranu s manje masnoća.

Grčki jogurt se dobro slaže i sa slanim i sa slatkim jelima. Ima ugodan okus i teksturu, nije previše sladak niti previše kiseo. Može zamijeniti kiselo vrhnje u gotovo svim receptima koji ga zahtijevaju, uključujući umake. Na primjer, ovaj jogurt se često koristi u grčkoj kuhinji u pripremi jela poput tzatzikija i slastica koje kombiniraju jogurt s orasima, voćem i medom. Izvrstan je dodatak smoothiejima i može biti prilog uz začinjena i slana jela zbog čega je poprilično zahvalna namirnica.